Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Квітень » 9 » Захист саду від шкідників і хвороб у весняний період
16:30
Захист саду від шкідників і хвороб у весняний період

Справжній господар завжди дбає про високий і якісний врожай. Але без належного догляду за плодовими деревами отримати його практично неможливо. Якщо на погодні умови (температура, опади, вологість повітря) ми не можемо вплинути, то сортові особливості культури, родючість грунту то стримування розвитку небезпечних шкідників та хвороб можна контролювати дотриманням системи захисту та догляду за садом. Відомо, що шкідники можуть зменшити урожай на 50-90%, а іноді і повністю знищити урожай.

Що ж зараз потрібно в саду?

Перш за все необхідно зібрати і спалити гілки з яйцекладками кільчастого шовкопряда, павутинні гнізда із сухого листя, де зимує гусінь золотогузка, білана жилкуватого, висохлі плоди – вогнища збудників багатьох грибових захворювань.

Очистка штамбів і гілок від відмерлої кори дасть можливість знищити яйця попелиць, щитівок, гусінь яблуневої плодожерки, плодових довгоносиків та листокруток. Можливим осередком борошнистої роси будуть почорнілі зігнуті, підсохлі гілки агрусу, смородини. Їх також необхідно видалити і спалити.

До розпускання бруньок проти кліщів, каліфорнійської щитівки, попелиць, листовійок, медяниць, необхідно провести обприскування дерев інсектицидами: адмірал, препаратом 30 В або Енжіо. Це потрібно зробити у фазу набрякання бруньок за середньодобової температури повітря не менше -40С.

В період розпускання бруньок основну небезпеку становлять садові довгоносики. Жуки пошкоджують бруньки яблуні, груші, сливи, абрикоса, вишні та інші плодові культури. Особливо великої шкоди спричиняють жуки саджанцям та молодим деревам.

Не менш шкідливим є яблуневий квітко їд. Жуки наколюють бруньки, живлячись соком і викликають при цьому їх відмирання. У період розпускання бутонів самки відкладають яйця в бутони. Відродившись, личинки (до початку цвітіння) поїдають тичинки, маточки, квітколоже. В результаті пошкодження бутон буріє і всихає. В цей період є ймовірність появи букарки та казарки, які також пошкоджують бруньки. Небезпеку становить яблунева попелиця, яка заселяє зелений похус бруньок з розкриттям яких проникає в їх середину і живиться соком молодих листочків та зачатків генеративних органів, викликаючи їх деформацію.

В цей період (до початку цвітіння) необхідно обробити плодові дерева проти яблуневої молі, довгоносиків, медяниць, попелиць, білана жилкуватого, золотогуза, листовійок препаратами Актара, Конфідор, Енжіо з додаванням проти хвороб (парші, борошнистої роси, плодової гнилі) фунгіцидів Коронет, Сапроль, Топсін, Флінт.

Відразу після цвітіння проти яблуневої молі, п`ядунів, кліщів, попелиць, парші, борошнистої роси, плодової гнилі обробітки повторити вищевказаними препаратами.

У чорної смородини, порічок і агрусу вирізають пригнічені й усохлі гілки, пошкоджені склівкою та златкою, деформовані верхівки пагонів, пошкоджені попелицями та уражені американською борошнистою росою, і спалюють.

Серед причин всихання ягідних культур найбільш часто трапляються сонячні опіки та брак грунтової вологи. Поряд з цим досить часто на суницях і малині відзначається пошкодження коріння личинками хрущів, що призводить до загибелі рослин. Тому, в разі в`янення рослини необхідно провести розпушування грунту біля таких рослин. За високої чисельності личинок (понад 3 шт. на 1м2) треба застосувати Антихрущ.

Не слід забувати, що отримання якісного і стабільного урожаю залежить від дотримання системи захисту культур.

При проведенні обробітків необхідно суворо дотримуватися правил техніки безпеки. Оберігати обличчя, руки від попадання розчину. Застосовувати марлеві пов`язки, респіратори, рукавиці.

 

Заступник начальника фітосанітарної інспекції Черкаської області - Харькова Віра Василівна

 

 

Категорія: Поради до часу | Переглядів: 980 | Додав: admin