Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Квітень » 6 » Плодовий сад
09:53
Плодовий сад
За даними наукових установ, спеціалістів захисту рослин у плодових насадженнях зустрічається понад 400 видів фітофагів – 180 видів з яких найбільш поширені і пошкоджують різні частини плодово-ягідних культур. В занедбаних колективних садах, на присадибних ділянках, не проведення захисних міроприємств приводить до часткової або повної втрати врожаю. В умовах нашої області найчастіше шкодять комахи: білан жилкуватий, золотогуз, кільчастий та непарний шовкопряди, яблунева горностаєва міль, садові довгоносики, розанова та інші листокрутки, мінуючі молі, плодові кліщі, попелиці, вишнева муха, яблунева плодожерка, американський білий метелик. Також налічується понад 50 різних захворювань. Щорічно уражують дерева і кущі парша, борошниста роса, плодова гниль, коккомікоз вишні та черешні, клястероспоріоз та моніліоз кісточкових, кучерявості листя персика і багато інших. Великої шкоди також завдають бактеріальні та вірусні хвороби.

Настали оптимальні умови для захисту плодових насаджень від шкідників і хвороб. Для зниження їх запасів необхідно до розпускання бруньок провести цілий ряд захисних міроприємств. Як правило, до початку вегетації дерев, шкідники і хвороби перебувають у стані спокою. Саме в цей період, коли середньодобова температура повітря є від’ємною, проводять очищення і спалювання відмерлої кори на штамбах і скелетних гілках дерев. Проводять обрізку дерев, кущів, винограду, знімають і знищують зимуючі гнізда та яйцекладки шкідників, муміфіковані плоди, видаляють гілки уражені хворобами. Місця зрізу гілок замазують садовим варом або фарбою на натуральній олії, а штамби дерев і скелетні гілки білять 20% розчином вапна - 200 гр. з додаванням мідного купоросу – 30-50 гр. на 10 л води.

З настанням середньодобової температури +4-8оС, що спостерігається на кінець березня - початку квітня, відбувається пробудження рослин, а разом з ними і значної кількості шкодочинних організмів. В цей час необхідно провести такі весняні роботи в саду як розпушування міжрядь, що дає змогу знищити частину шкідників, які зимують в грунті, внести мінеральні і органічні добрива для посилення росту дерев і підвищення їх стійкості проти шкідливих організмів та несприятливих погодних умов.

Проти ґрунтових шкідників: личинок хрущів і дротяників на присадибних ділянках ефективне внесення із загортанням препаратів: Медветокс – 300 гр. або Правотокс – 40 гр на 1 сотку, а також розчину аміачної селітри з розрахунку 400 гр. на 10 л води.
Основою для визначення високої ефективності захисних заходів плодових насаджень у весняний період є спостереження за розвитком шкідників та періодами розвитку дерев – фенофаз: набрякання бруньок, поява зеленого конуса, розпускання плодових бруньок, відокремлення бутонів та закінчення цвітіння.

Період набрякання бруньок є сигналом для обробітку дерев проти зимуючих шкідників та збудників хвороб. З цією метою проводять обробіток дерев 1%-ним розчином ДНОКу (д.р. динітроортокрезол 40%) – 15 кг на 1 га (150 гр на сотку) або препаратом 30В (масло індустріальне 1-20а) – 60 л на 1 га (0,6 л на 20 літрів води) або д.р. цірипроксафен – препарат Адмірал - 0,6-0,8 л/га (20 л води – 20 мл). До препарату 30В від збудників хвороб можна додавати: д.р. сульфат міді 90% - хлорокис міді - 4-6 кг/га (150 гр/10 л води); з.п. або мідний купорос – 15-20 кг/га (500 гр /10 л води); або д.р. гідроксид міді – Чемпіон, Метеор, Косайд з.п. – 1,5-2 кг/га (150 гр на 20 л води).

Хороший результат в період появи зеленого конуса забезпечує обприскування дерев проти хвороб 3%-ною бордоською рідиною, норма витрати робочого розчину 300-600 л/га. Особливе значення має правильність приготування робочого розчину у приватному секторі. Беруть 300 гр мідного купоросу розчиняють в скляному посуді окремо в 5 літрах води і в 5 літрах води 300 гр вапна не гашеного. Розчин мідного купоросу помішуючи вливають у розчин вапна. Норма витрати на 1 сотку).

В період відокремлення та розпускання бруньок проти шкідників та хвороб необхідно провести комбіновані обприскування одним із препаратів. На сьогодні в Україні дозволені до використання в плодово-ягідних насадженнях такі препарати:
- проти шкідників: діюча речовина: альфациперметрин: 100 гр/л, норма 1-0,25 л/га альфагард, альтекс, альфа-супер, альфа-ципі, блискавка, пілар-альфа, рота лаз, фастак, фатрін, циклон, нокаут, том, альтекс;
д. р. циперметрин, норма 0,1-0,2 л/га: арріво, циперон, ципі, ципервіт, шарпей, шерпа, циперкіл. д. р. диметоат, норма 0,5-2 л/га: бі-58, акцент, данадим стабільний, бізон плюс, данадим, диметрин, біммер, фостран, пілармакс, рубіж, кемідім, ді-68, бісер, дуглас, акцент., супер бізон; д. р. лямбда-цигалотрин, норма 0,1-0,2 л/га: карате зеон, аперкот, карат, рубін, енжіо. д. р. тіаметоксам – 0,14 кг/га: актара номінал; д р. зетациперметрин - 0,07-0,1 л/га, ф’юрі, мустанг, ньюстар, зета віт; д. р. діазинон 600 г/л - 0,5-2 л/га: базудін, дамаск, діазин, базальт, дібазол, практик, діазівіт. д. р. хлорпірифос- 0,8-2 л/га: дурсбан, пілот, пірінекс, драгун, дурсбан ультра; д. р. –карбосульфан: маршалом 0,8-1,5 л/га.

Дві діючі речовини хлорпірифос+циперметрин -0,5-1,5 л/га: нурел д, кіллер, матадор, суперкіл, ципі плюс, хлорпірівіт, нартон, шаман.
- проти хвороб: борошнистої роси, моніліозу, парші, мілдью, оідіума винограду дозволені фунгіциди: діюча речовина дефеконазол: 0,15 – 0,2 л/га феназол, скор, пріор, скоролаз, д.р. пенконазол - 0,3 – 0,4 л/га: кемістар, алмаз, топаз; д.р. піриметоніл: скала, к.с -0,7 – 1,2; д.р. триадимефон -0,15 -0,3 л/га: байлетон, байзафон; д.р. толілфлуанід -2 – 2,5 л/га: еупарен; д.р. дитіанон -0,5 -1л/га: делан; д.р. манкоцеб -2 – 3 л/га: дітан; д.р. флутриафол-0,1 – 0,15 л/га: імпакт, корнет, тюдор; д.р. тебуконазол -0,5 л/га: оріус; д.р. каптан -3 кг/га: мерпан, малвін; д.р. метирам – 2,5 кг/га: полірам; д.р фенаримол – 0,6л/га:: рубіган; д.р. флудиоксаніл + ципродиніл - 0,75 – 1 кг/га: світоч; д.р. крезоксим – метил – 0,2 – 0,3 кг/га: стробі, стробітекс; д.р. тіофанат – метил -1 – 1,5 кг/га: тіофен, топсін; д.р. трифлоксистробін -0,15 кг/га: флінт; д.р ципродиніл – 0,2 кг/га: хорус; д.р. фосфіт алюмінію+ фосфориста кислота -2-4 л/га: фитал; д.р. триадимефон + флутриафол – 0,15л/га: джерело; д.р. тебуконазол+ трифлоксістробін -0,3 л/га: наліво; д.р. гідроокис міді+сірка- 5 – 7 л/га: акорд; д.р. піраклостробін+ дитіанон -2 – 2,5 кг/га: терсел; д.р. метіран+ піраклостробін - 2: кабріоток; д.р. азокстробін - 0,8: квадріс; д.р. фольпет -3 кг/га: фольпан, Біологічні препарати: мікосан В та Н,3% - 8 л/га, псевдобактерин-2 4 – 6 л/га.

На присадибних ділянках для вилову метеликів в кронах дерев можна повісити поліетиленові пляшки із забродженою патокою.

Проти мишоподібних гризунів ефективний не шкідливий для людей, домашніх трварин та птахів біологічний препарат Родента Біо (Бактороденцид), норма внесення 1-2 кг/га або 1-2 зернинки на нору. Цей препарат виготовляється у Черкасах в ЗАТ НВЦ „Черкасибіозахист”. На цьому підприємстві виготовляються ще ряд біологічних, ефективних і безпечних препаратів, зокрема:
- Лепідоцид – проти листогризучих совок, норма внесення 1-5 л/га (0,05 л на 1 сотку) застосовують в період відродження гусениць;
- Гаупсин – проти гусениць яблуневої плодожерки, біланів, шовкопрядів та грибних захворювань 4-5 л/га (0,05 л на 10 л води на 1 сотку);
- Бітоксибацилін – проти яблуневої плодожерки, плодової молі, листокруток, шовкопряда, американського білого метелика – 1-2 обробки через 7-8 днів 3-5 л/га (0,05 л на 1 сотку;
- Трихограма (комаха-паразит) – проти листогризучих та інших шкідників саду. Проти кожного покоління совок проводять 2-3 випуски трихограми з інтервалом 10-12 днів при нормі 80-100 тис.особин на 1 га (1 тис. на 1 сотку) на початку яйцекладки шкідника.

Проти хвороб ефективні біологічні препарати: триходермін - 3-5 л/га (50-80 мл на 10 л води), різоплан – 2-5 л/га (60-80 мл на 10 л води), фосформобілізуючі і азотофіксуючі бактерії – 1-2 л/га.

Використання цих заходів дасть змогу в період вегетації суттєво зберегти урожай як в кількісному так і в якісному відношенні. Перед початком проведення захисних міроприємств необхідно повідомити Сільську Раду, бджолярів, сусідів. Обробітки ефективніше проводити у вечірні (після 17оо) або ранішні до (10оо) години. Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни та користуватися засобами індивідуального захисту: протигазами, респіраторами, окулярами, гумовими рукавицями та відповідним одягом. Для обмеження забруднення пестицидами рослинницької продукції необхідно суворо дотримуватися встановлених для кожного препарату регламентів. Не можна використовувати препарати, які не рекомендовані для використання у приватному секторі. Відвари, настої та витяжки з рослин також не є безпечними. Часто вони не менш отруйні, ніж хімічні засоби. Саме через це навіть під час збирання рослин та виготовлення відварів і настоїв із них необхідно дотримуватися всіх вимог особистої гігієни.

Охорона здоров`я людей, зайнятих на проведенні хімічних заходів захисту рослин, та тих, що виконують інші види робіт, щодо догляду за посівами на полях, присадибних ділянках, оброблених пестицидами і агрохімікатами, а також забезпечення санітарних норм якості сільськогосподарської продукції вимагають суворого дотримання гігієнічних регламентів застосування пестицидів і агрохімікатів.

УВАГА !

В 2009 році спеціалістами державних інспекцій захисту рослин було проведено 690 інспекторських перевірок по дотриманню законів України у сфері захисту рослин. В результаті перевірок було складено 323 приписи, на 70 осіб накладено штрафи, 42 порушення зв’язане з реалізацією засобів захисту рослин, що не пройшли державних випробувань і реєстрації.
Державна інспекція захисту рослин Черкаської області звертається до усіх сільгосптоваровиробників, садівників-огородників, купуйте засоби захисту рослин лише в суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на реалізацію пестицидів, сертифікати відповідності на них. На території області постійно поставляють і реалізують якісні ліцензовані, зареєстровані засоби захисту рослин фірми: Байєр, Сингента, ТОВ „Агро Рось”, ТОВ „Антей”, „Агро скоп”,ПП „ НКФ „ Деметра”, ЗАТ НВЦ „Черкасибіозахист”, БАСФ, ТОВ „Альфа-Хімгруп”, НВКП фірма „Захист рослин 2000”, та інші спеціалізовані магазини.

Пестициди – це хімічні речовини, які можуть негативно вплинути на здоров’я людей, тварин, довкілля. Тому з усіх питань технологій захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур`янів, регламентів застосування пестицидів, їх торгівлю звертайтесь до спеціалістів обласної та районних державних інспекцій захисту рослин.
Автор: Халимоник П.М
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 1082 | Додав: admin