Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Квітень » 16 » Інформаційне повідомлення № 11 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 16 квітня 2010 року.
09:14
Інформаційне повідомлення № 11 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 16 квітня 2010 року.
Стрімке наростання тепла в денні години (в більшості днів середньодобова температура повітря була в межах 9 – 12 С ) обумовило активну вегетацію у рослин, швидке прогрівання грунту і його пересихання. Такі умови малосприятливі для укорінення рослин та підвищення життєдіяльності озимих культур, але сприятливі для виходу з місць зимівлі і заселення посівів шкідниками.
 
При обстеженні посівів озимої пшениці (фаза кущіння) виявлено весняне перезараження рослин хворобами: септоріозом 3%, кореневими гнилями 2 – 5%, борошнистою росою до 8 %.
 
Під впливом сухої сонячної погоди вдень активно почали виходи з місць зимівлі шкідники. Станом на 16.04 на 100 помахів сачка в середньому відловлювалося: смугастої хлібної блішки – 18 екз, трав`яних клопів – 5 екз, злакових цикадок – 3 екз, злакових мух (гессенська, шведські) -26 екз. Сисні шкідники є перенощиками вірусних хвороб.
 
З 13 квітня відмічено початок переселення клопів шкідливої черепашки з місць зимівлі на озимі зернові. Так, в Тальнівському, Шполянському, Золотоніському районах у крайових смугах полів озимої пшениці нараховується від 0,1 до 0,3 екз на кв. м. Це свідчить про те, що найближчим часом за підвищення середньодобової температури повітря до 12 – 13 0 шкідники масово почнуть вихід і заселятимуть посіви зернових. Тому, необхідно суворо контролювати їх чисельність і при потребі проводити крайові або суцільні обробітки інсектицидами, яких на сьогодні зареєстровано 93 препарати.
 
Станом на 16.04. по області проведено обробітки посівів озимої пшениці проти шкідників на площі лише 2,7 тис. га, хвороб - 0,4 тис. га.
 
Посіви ріпаку пошкоджують хрестоцвіті блішки за чисельності 6- 8 екз на кв. м. та стебловий ріпаковий прихованохоботник, чисельність якого по краю поля від 3 до 7 жуків на кв. м. На деяких площах відмічено ураження рослин пероноспорозом, фомозом, сірою гниллю. Крім того спостерігається недостача мікроелементів (бору та сірки). Господарства області проводять обробітки посівів ріпаку. Станом на 16.04. по області оброблено проти шкідників 6,7 тис. га., проти хвороб 3,1 тис. га. З метою підвищення ефективності обробітків можливе застосування суміші інсектицидів, фунгіцидів та мікроелементів.
 
Станом на 13.04. при проведенні розкопок на старих бурячищах в Золотоніському районі було відмічено таке розміщення по шарах грунту жуків звичайного бурякового довгоносика: 0-5 см – 5%, 5 – 10см – 13,8%, 10 – 15 см – 18,5%, 15 – 30 см – 32,8%, 30 – 45 см – 21,4%, більше 45 см – 8,5%. На 1 кв. м старого бурячища нараховується 1,7 – 2,2 екз. звичайного бурякового довгоносика та 0,3 – 0,4 сірого довгоносика , загибель за зиму склала 8 – 10%. На бурячищах Лисянського та Чорнобаївського районів 60% жуків звичайного бурякового довгоносика знаходиться в шарі грунту 15 – 30 см. В Тальнівському районі 14.04 відмічено початок виходу на поверхню грунту звичайного бурякового та сірого довгоносиків.
 
Повсюди на полях області відмічено початок активного росту зимуючих та озимих бур`янів та сходи однорічних бур`янів. Місцями їх чисельність складає від 22 до 73 шт. на кв. м.
 
За багаторічними даними в ІІІ декаді квітня озима пшениця буде знаходитись в IV етапі органогенезу – початок фази виходу в трубку. Слід пам`ятати, що тільки до цієї фази росту можна використовувати препарати з діючими речовинами 2,4 Д дихлорфеноксиоцтова кислота та дикамба. Станом на 16. квітня гербіциди внесено на площі 12 тис. га.
 
Автор: Халимоник П.М., Іщенко І.В
Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 633 | Додав: admin