Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Травень » 7 » Інформаційне повідомлення № 20 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 7 травня 2010 року.
09:05
Інформаційне повідомлення № 20 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 7 травня 2010 року.
Погодні умовив І декади травня ( жарка суха погода та дефіцит опадів) сприяють активному розмноженню шкідників і заселенню ними посівів сільськогосподарських культур.
Посіви зернових колосових повсюди продовжують заселятися злаковими мухами, попелицями, цикадами, хлібними блішками, клопами, польовими сліпняками, трипсами.
Особливо небезпечне заселення сисними шкідниками для ярих зернових культур, які знаходяться у фазі розвитку сходи - третій листок. Чисельність хлібної смугастої блішки від 4 до 20 екз на кв. м., що на окремих площах перевищує поріг шкодочинності у 2,5 – 3 рази, пошкоджено осередково шкідником до 80% посівів ярого ячменю.
Чисельність червоногрудої і синьої п`явиці в посівах ярих і озимих культур від 0,5 до 3 екз на кв.м. Пошкоджено шкідниками 1- 3 % рослин озимої пшениці та 2 -4 % рослин ярого ячменю. Чисельність п`явиць зростатиме за рахунок виплодження личинок в І – ІІ декаді травня, особливо на посівах ярих зернових.
Сильне пошкодження цими шкідниками у період від появи сходів до виходу в трубку може призвести до значного недобору врожаю.
Злаковими попелицями заселено до 3% рослин зернових культур за чисельності 3 – 5 екз на заселену рослину. Пошкодження попелицями збільшує витрату води рослинами, що пригнічує їх ріст. Окрім того попелиці, цикади, трипси є переносниками вірусних хвороб.
Клопи шкідливі черепашки зосереджені в крайових смугах за чисельності 0,2 – 0,7 екз. на кв. м. Також відмічено на полях клопів маврського, австрійського, гостроголового. Надалі клопи поступово розселятимуться на всіх площах зернових колосових культур. Пошкодження рослин клопами навесні викликає різке відставання рослин у рості і розвитку, вони передчасно жовтіють. Рослина або зовсім не викидає колоса, або він виходить з піхви листка лише наполовину, утворюється „білоколосиця”.
Станом на 5.05 на 100 помахів ентомологічного сачка відловлюється на посівах озимої пшениці : хлібних блішок від 18 до 60 екз, злакових цикадок від 18 до 41 екз, попелиці від 11 до 24 екз, злакових мух від 28 до 36 екз, пшеничного трипса від 5 до 10 екз.
На окремих полях озимих зернових культур сумарне пошкодження шкідниками складає від 30 – 40 до 80% рослин
Наростання ураженості хворобами на посівах зернових колосових культур на початку травня не спостерігається. Поширення хвороб відбуватиметься за умов випадання опадів.
На посівах, де існує загроза від шкідливих об`єктів необхідно провести обробітки рекомендованими засобами захисту рослин, згідно „Прогнозу ...” на 2010 рік.
Станом на 07.05. проведено захисні заходи проти шкідників озимої пшениці на площі 62 тис. га, проти хвороб на 67 тис. га, внесено гербіцидів на озимих зернових на площі 133 тис.га.
Посіви озимого ріпаку знаходяться у фазі бутонізація – початок цвітіння. Продовжують шкодити посівам шкідники: ріпаковий квіткоїд за чисельності від 1 – 2 до 5-8 екз на рослину, хрестоцвіті блішки 3 – 6 екз на кв.м. 02.05. відмічено початок льоту ріпакового білана. За 10 хвилин в полі зору пролітало 3 метелики.
В окремих господарствах проводять повторний обробіток посівів озимого ріпаку проти шкідників. Станом на 07.05. оброблено інсектицидами 35,7 тис. га
Цукрові буряки – фаза розвитку вилочка – перша пара справжніх листочків пошкоджуються звичайним буряковим довгоносиком . Шкідником заселено від 60 до 100 % посівів цукрових буряків за щільності 0,3 – 0,5 жуків на кв.м. Пошкоджено по краю поля 8% рослин в середньому ступені. На 1 кв.м. старого бурячища в Золотоніському районі нараховується звичайного бурякового довгоносика 1,8 – 2,1 екз, осередками до 5 - 8 екз на кв. м. У канавках, які межують зі старими бурячищами чисельність жуків від 18 до 34 екземплярів на п. м.
1 – 3 травня відмічено активний літ жуків. Станом на 5.05 за 10 хвилин у полі зору нараховуємо 3-7 жуків, на межі зі старим бурячищем до 10 жуків. Процентне співвідношення: самиці складають 65% , самці - 35%.
За багаторічними даними вихід звичайного бурякового довгоносика розтягнутий і може представляти загрозу посівам цукрових буряків до фази змикання в рядках. В поточному році може повторитися ситуація 2000 року, коли звичайний буряковий довгоносик виходив у дві хвилі і пошкоджував цукрові буряки в І декаді червня, особливо в господарствах Тальнівського, Звенигородського, Шполянського, Жашківського та придніпровських районів, що місцями призвело до знищення посівів.
Посіви цукрових буряків заселяються також сірим довгоносиком за щільності - 0,1 – 0,4 екз на кв.м, щитоносками – 0,01 екз на кв.м, буряковими блішками - 3 - 4 екз на кв.м.
Станом на 07.05. проти шкідників на посівах цукрових буряків оброблено 30 тис. га, що складає 85% до посіяного.
Продовжується заселення посівів соняшнику сірим довгоносиком чисельность якого складає 0,1 - 0,5 екз на кв.м.
В кінці ІІІ декади квітня розпочався вихід із місць зимівлі колорадського жука.
На посівах капусти, редиски масово шкодять хрестоцвіті блішки за чисельності 2 – 4 екз на рослину. Розпочався літ капустяної і цибулевої мухи.
У плодових насадженнях місцями значної шкоди завдають квіткоїди від 3 до 7 жуків на дерево, оленка волохата – 1,5 – 2 екз на дерево. 29 квітня відмічено початок вильоту імаго яблуневого плодового пильщика. Починаючи з 30 квітня гусениці яблуневої молі вийшли з під щитків і пошкоджують листя плодових культур.
Проходить первинне зараження плодових насаджень паршею і борошнистою росою. На молодих деревах персику з`являється кучерявість листків..
Чисельність шкідників на посівах і в плодових насадженнях наростає і вони можуть представляти реальну загрозу. Тому, необхідно постійно проводити контроль за розвитком і заселенням шкідників, щоб своєчасно при перевищенні порогу шкодочинності застосувати засоби захисту рослин і зберегти урожай.
Станом на 07.05. в сільськогосподарських підприємствах області проти шкідливих організмів проведено захисні заходи: внесено гербіцидів – 323,1 тис. га, проти шкідників оброблено – 137,1 тис. га , проти хвороб - 96,4 тис. га.
 
 
Начальник державної інспекції захисту рослин                                                        П.М.Халимоник
 
І.В.Іщенко 55 -27 -89
Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 651 | Додав: admin