Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Травень » 14 » Інформаційне повідомлення № 23 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 14 травня 2010 року.
09:03
Інформаційне повідомлення № 23 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 14 травня 2010 року.
Погода першої декади травня видалась аномально теплою (середньодекадна температура повітря склала 16,8 – 18,7 0 тепла, що на 4 – 5 0 вище кліматичної норми), та переважно сухою, лише в останні дні декади пройшли короткочасні зливові дощі, місцями у супроводі шквалистого посилення вітру. Такі умови сприяють активному розмноженню шкідників і заселенню ними посівів сільськогосподарських культур, а опади різної інтенсивності розвитку хвороб .
За даними спеціалістів районних інспекцій захисту рослин посіви озимої пшениці (фаза розвитку – вихід в трубку, V – VI етапи органогенезу), ярого ячменю та ярої пшениці (фаза кущіння – початок виходу в трубку, III – IV етапи органогенезу) активно заселяються і пошкоджуються шкідниками: злаковими попелицями, мухами, п`явицями, трипсами, блішками, клопами
Клоп шкідлива черепашка осередково заселив до 52% посівів озимої пшениці. Чисельність шкідника від 0,5 до 1,2 екз на кв.м. Найбільша чисельність відмічена в Корсунь Шевченківському районі – 2,5 екз на кв.м. Проходить яйцекладка клопа шкідливої черепашки. З яєць виходять личинки через 6 – 15 , а в прохолодну весну – на 20 – 21 день. Початок відродження личинок клопа шкідливої черепашки буде проходити в ІІІ декаді травня, коли озима пшениця знаходитиметься у фазі колосіння (VIII етап органогенезу). Шкідливість фітофага розділяють на три періоди. Перший період припадає на фазу виходу в трубку і колосіння. В цей період шкідник пошкоджує або знищує головне стебло. Пошкодження колосу в період колосіння спричиняє повну або часткову білоколосицю. Це призводить до зниження врожаю на 50 – 54%.
Слід пам`ятати, що при чисельності однієї личинки клопа шкідливої черепашки на кв.м. пошкодженість зерна може сягнути 2 – 3%, при цьому погіршуються технологічні і смакові якості зерна.
Личинками злакових мух пошкоджено до 10% стебел озимої пшениці. Жуками хлібних блішок до 15 % рослин озимої пшениці і до 30% рослин ярого ячменю. Злакова попелиця заселила 5% рослин за чисельності 3 – 5 екз на заселену рослину. На 35% обстежених площ виявлені злакові п`явиці зі щільністю до 4 екз на кв.м.
Заселення хлібними пильщиками за чисельності 6-7 екз імаго на кв. м. відмічено на посівах ярих зернових культур.
В Городищенському та Чорнобаївському районах спостерігали початок льоту метеликів листогризучої совки – гами. Літ метеликів озимої та інших підгризаючих совок очікується в третій декади травня. Найбільш ефективний метод захисту від совок є випуск трихограми в період яйцекладки. Тому, господарствам районів необхідно підготуватися до закупівлі та випуску трихограми.
Опадів, які випали в кінці першої декади травня достатньо для поширення, перезараження і розвитку хвороб. Так, на окремих площах значно зросла ураженість рослин борошнистою росою до 45%, хвороба проявилася на першому міжвузлі стебла та листках в середньому ступені. Септоріозом уражено в слабому ступені від 8 до 22 %, бурою листковою іржею 2% рослин. На ярому ячмені уражено гельмінтоспоріозом 3 – 8 %, борошнистою росою -4% рослин. По мірі випадання опадів, в разі не проведення обробітків фунгіцидами ураженість рослин хворобами буде наростати.
На посівах , де існує загроза від шкідників та хвороб необхідно провести обробітки рекомендованими засобами захисту рослин, згідно „ Прогнозу...” на 2010 рік.
Станом на 14.05.10 р. оброблено проти шкідників зернові культури на площі 88,5 тис. га, проти хвороб – 91,1 тис., внесено гербіцидів на площі -176,9 тис. га.
Посіви цукрових буряків знаходяться у фазі розвитку - перша пара справжніх листочків і повсюди заселені звичайним буряковим довгоносиком за щільності середньої 0,2 екз, максимальної 0,5 екз на кв.м. Пошкоджено край поля в середньому та сильному ступені від одиничного до 10 – 12, максимально 18% рослин.
Продовжується літ жуків звичайних бурякових довгоносиків , за 10 хвилин у полі зору нараховуємо 2 – 4 екз., на межі зі старим бурячищем до 6 жуків. Процентне співвідношення : самиці складають 70%, самці 30%.
Посіви цукрових буряків заселяються також сірим довгоносиком за щільності 0,1 – 0,4 екз на кв.м., буряковими блішками – 1 – 4 екз на кв.м. Буряковою крихіткою пошкоджено 5% рослин, уражено коренеїдом 4% рослин.
Станом на 13.05.10р посіви цукрових буряків проти комплексу шкідників оброблено на площі 33,8 тис. га, що складає 91,8 % до посіяного.
До 10% посівів соняшника заселено сірим довгоносиком, піщаним мідляком. Чисельність шкідників від 0,1 до 0,5 екз. на кв.м., пошкоджено 5 -8 % рослин соняшника в слабкому ступені.
Посівам озимого ріпаку продовжують шкодити ріпаковий квіткоїд за чисельності від 1 – 2 до 5 екз на заселену рослину при заселенні від 30 до 60% рослин, хрестоцвіті блішки - 3 – 6 екз на кв.м., насіннєвий прихованохоботник 0,2 – 1 екз на кв.м. На початку декади розпочався літ ріпакового пильщика, біланів ріпакового, капустяного.
В господарствах області продовжують проводити обробітки на посівах ріпаку від шкідливих об`єктів. Станом на 14.05 оброблено від шкідників 48,8 тис. га, проти хвороб – 23,4 тис. га, внесено гербіциди на площі – 20,8 тис. га.
На посівах гороху нараховується від 2 до 18 екз на кв.м. бульбочкових довгоносиків, якими уже пошкоджено до 35% рослин. Проти шкідників оброблено інсектицидами 1,3 тис. га.
Сходи ранньої картоплі заселяються колорадським жуком. Осередково чисельність шкідника від 1 до 6 екз на кв.м.
Наростає чисельність шкідників у плодових насадженнях . Осередково на яблунях заселено і пошкоджено бруньковими довгоносиками 68% дерев за чисельності 2 – 7 жуків на дерево , квіткоїдом – 12% за чисельності від 3 – 8 екз до 22 екз на дерево, попелицею 46 %, 3 – 4 колонії на дерево, кліщами – 16% дерев, 2– 4 екз на листок. На грушах личинками медяницями заселено 65% дерев, на сливах гусеницями листокруток заселено 16% дерев, пошкоджено 3 – 5 % суцвіть.
На початку травня розпочався вихід з під щитків яблуневої молі, виліт імаго яблуневого плодового пильщика. Проходить лялькування гусениць яблуневої плодожерки. Борошнистою росою уражено до 7% розеток на яблуні. На молодих деревах персику з`являється кучерявість листків.
В плодових насадженнях по закінченню фази цвітіння необхідно провести комбіновані обприскування проти шкідників і хвороб рекомендованими препаратами згідно „ Прогнозу...” на 2010 рік.
На присадибних ділянках для вилову метеликів в кронах дерев можна повісити поліетиленові пляшки із забродженою патокою.
Проти мишоподібних гризунів ефективний не шкідливий для людей, домашніх трварин та птахів біологічний препарат Родента Біо (Бактороденцид), норма внесення 1-2 кг/га або 1-2 зернинки на нору. Цей препарат виготовляється у Черкасах в ЗАТ НВЦ „Черкасибіозахист”. На цьому підприємстві виготовляються ще ряд біологічних, ефективних і безпечних препаратів, зокрема:
- Лепідоцид – проти листогризучих совок, норма внесення 1-5 л/га (0,05 л на 1 сотку) застосовують в період відродження гусениць;
- Гаупсин – проти гусениць яблуневої плодожерки, біланів, шовкопрядів та грибних захворювань 4-5 л/га (0,05 л на 10 л води на 1 сотку);
- Бітоксибацилін – проти яблуневої плодожерки, плодової молі, листокруток, шовкопряда, американського білого метелика – 1-2 обробки через 7-8 днів 3-5 л/га (0,05 л на 1 сотку;
- Трихограма (комаха-паразит) – проти листогризучих, молі та інших шкідників саду. Проти кожного покоління совок проводять 2-3 випуски трихограми з інтервалом 10-12 днів при нормі 80-100 тис.особин на 1 га (1 тис. на 1 сотку) на початку яйцекладки шкідника.
Проти хвороб ефективні біологічні препарати: триходермін - 3-5 л/га (50-80 мл на 10 л води), різоплан – 2-5 л/га (60-80 мл на 10 л води), фосформобілізуючі і азотофіксуючі бактерії – 1-2 л/га.
Використання цих заходів дасть змогу в період вегетації суттєво зберегти урожай як в кількісному так і в якісному відношенні.
Перед початком проведення захисних міроприємств необхідно повідомити Сільську Раду, бджолярів, сусідів. Обробітки ефективніше проводити у вечірні (після 17оо) або ранішні до (10оо) години.
Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни та користуватися засобами індивідуального захисту: протигазами, респіраторами, окулярами, гумовими рукавицями та відповідним одягом.
Для обмеження забруднення пестицидами рослинницької продукції необхідно суворо дотримуватися встановлених для кожного препарату регламентів.
В сільськогосподарських підприємствах області станом на 13.05 2010 р. проти шкідливих організмів проведено захисні заходи: боротьба з бур`янами – 422 тис. га, проти шкідників оброблено – 176,3 тис. га, проти хвороб – 117,1 тис. га.
 
 
Начальник державної інспекції захисту рослин                                                                      П.М.Халимоник
 
І.В.Іщенко 55 – 27 - 89
Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 793 | Додав: admin