Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Травень » 28 » Інформаційне повідомлення № 28 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 28 травня 2010 року.
09:00
Інформаційне повідомлення № 28 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 28 травня 2010 року.
В ІІІ декаді травня спостерігалась нестійка, переважно тепла погода з короткочасними зливовими дощами, найбільш інтенсивними 16 – 17.05, в окремих районах у супроводі шквалистого посилення вітру та граду діаметром 2 – 6 мм. В цілому погодні умови були сприятливими для розвитку сільськогосподарських рослин, розмноженню шкідників, заселенню ними посівів сільськогосподарських культур і розвитку хвороб.
За даними спеціалістів районних інспекцій захисту рослин на посівах озимої пшениці (фаза розвитку колосіння - цвітіння) продовжують шкодити клопи. Співвідношення на сьогодні їх складає: клоп черепашка – 70%, гостроплечий – 15%, елія гостроголова – 15%. Клоп шкідлива черепашка осередково заселив до 55% рослин за середньої чисельності від 0,7 до 1,5 екз на кв.м. Проходить масова яйцекладка. Чисельність яйцекладок від 0,3 до 1,5 екз на кв.м., з них заражених ентомофагом - теленомусом 40%. Така чисельність шкідників потребує обов`язкового проведення захисних міроприємств.
Злакова п`явиця поширена на 50% обстежених площ за чисельності імаго 1,5 – 2 екз на кв. м, личинок 0,8 – 1 екз на кв.м. Пшеничним трипсом заселено до 25% рослин з чисельністю від 1 до 3 екз на заселений колос, попелицями заселено до 20% рослин .
Взагалі погодні умови травня надзвичайно сприяють розвитку і поширенню попелиць, трипсів на озимій пшениці, ячмені, кукурудзі В результаті пошкодження рослин цими шкідниками істотно знижується їхня врожайність і погіршується якість зерна. Злакові попелиці поселяються на листках у піхвах, після виколошування перебираються на колосся і висмоктують соки з цих органів, поширюють вірусні хвороби, спричиняють пустозерність і зменшення абсолютної маси зерна. У роки масового розмноження попелиці знижують урожай озимої пшениці на 10 – 15%, за умов ураження вірусною жовтухою на 40 %.
Дорослі трипси висмоктують соки з листків і колосу, спричиняючи часткову або повну білоколосицю, нерідко не розвивається і засихає верхівкова частина піхвового листа, а колос не вивільнює верхівку, вигинається вбік. Трипси являються переносниками вірусних хвороб. Личинки живляться зерном. Зерна деформуються, недорозвиваються, знижується маса зерна на 10 – 30%.
Продовжується літ хлібного пильщика, злакових мух. На 100 помахів сачка відловлюється пильщиків – 3 – 8 екз., злакових мух – 8 – 20 екз.
14 – 17 травня відмічено літ метеликів озимої совки. На світлопастку в Чорнобаївському, Уманському, Золотоніському районах за добу відловлюється 1 – 3 екз. Співвідношення самиць до самців – 40:60. За даними зональних лабораторій при проведенні препарації метеликів озимої совки відмічено, що більшість самок вилітають уже половозрілі - мають до 230 яєць, тому можна очікувати високу плодючість совки. Продовжується літ метеликів листогризучих совок: капустяної, бавовникової,. совки – гами, с – чорне, городньої.
З метою недопущення пошкодження сільськогосподарських рослин гусеницями підгризаючих і листогризучих совок в період яйцекладки обов`язково провести випуск трихограми на посівах цукрових буряків, соняшнику, гороху та на присадибних ділянках.
Після опадів, які пройшли повсюди у 1,5 – 2 рази за декаду збільшилось ураження зернових культур хворобами. На посівах озимої пшениці борошниста роса уже виявлена на стеблах і листках 15 – 20 % рослин, осередками на 50% рослин. Хвороба проявилась в сильному ступені на першому міжвузлі стебла, на листках в середньому та слабому ступені. Септоріозом уражено 9–15% рослин, осередково до 25% рослин, бурою листковою іржею 6 – 9 % рослин.
На ярому ячмені уражено гельмінтоспоріозом від 6 до 15%, місцями до 45% рослин, борошнистою росою – 5 - 8% рослин.
На посівах, де існує загроза від шкідників та хвороб необхідно провести обробітки рекомендованими засобами захисту рослин, згідно „ Прогнозу... на 2010 рік .”
Особливу увагу слід звернути на насіннєві посіви, які повинні оброблятися на початку заселення шкідниками і ураження рослин хворобами.
Станом на 28.05.10 р. оброблено проти шкідників озиму пшеницю на площі 94,3 тис. га, проти хвороб – 122,8 тис., внесено гербіцидів на площі -167,6 тис. га.
Посіви цукрових буряків знаходяться у фазі розвитку - 4–5 пара справжніх листочків - початок змикання листя в рядках.
Продовжується вихід з грунту, заселеність площ цукрових буряків звичайним буряковим довгоносиком. Станом на 27.05. з грунту вийшло 81% жуків, із яких 85% складають самки з готовою яйцепродукцією на 30- 50%. Проходить яйцекладка.
Щільність жуків звичайного бурякового довгоносика 0,1–0,2 екз на кв. м., пошкоджено фітофагом край поля від 8 до 17 % рослин.
Крім того посіви цукрових буряків заселяються буряковими блішками, якими місцями пошкоджено 15% рослин, попелицею заселено до 12% рослин.
Станом на 28. 05. посіви цукрових буряків проти комплексу шкідників (звичайний буряковий довгоносик, сірий довгоносик, бурякові блішки, бурякова листкова попелиця) оброблені на площі 43,1 тис. га, що складає 121% до посіяного.
На посівах соняшнику продовжують живлення жуки сірого довгоносика. Місцями по краю поля пошкоджено до 14% рослин , чисельність складає 0,1 – 0,5 екз на кв. м. Осередково піщаним мідляком заселено до 12% площ із середньою чисельністю 0,5 екз на кв. м.
В деяких господарствах Городищенського, Монастирищенського, Христинівського та інших західних районах відмічено масове заселення посівів кукурудзи, соняшника личинками жука ковалика (дротянками), чисельність яких у вогнищах складає 20 – 35 шт на кв.м. Одним із ефективних методів захисту сільськогосподарських культур є внесення аміачної води в грунт з розрахунку 300 – 400 л/га.
На посівах гороху спостерігається пошкодження рослин попелицею, якою заселено 19% площ. Продовжується живлення жуків бульбочкових довгоносиків, особливо небезпечні їх личинки, які відроджуються у грунті і знищують бульбочкові бактерії, що значно зменшує урожайність гороху. Тому, перед цвітінням проти бульбочкових довгоносиків, попелиці, трипсів, горохової плодожерки, горохової галиці необхідно провести обробітки інсектицидами.
На присадибних ділянках, де не проводили обробіток бульб інсектицидами заселено колорадським жуком 80 – 100 % рослин, від 5 до 25 жуків на заселений кущ, чисельність яйцекладок в середньому на кущ 1 – 2. У І декаді червня очікується початок відродження личинок колорадського жука.
Слід пам`ятати, що найбільш ефективне проведення захисних міроприємств проти личинок колорадського жука на самому початку їх відродження, не чикаючи поки кущі картоплі „почервоніють”. При проведенні обробітків проти шкідників можна додавати препарати проти хвороб: фітофтори, парші, макроспоріоз, кільцевої та інших гнилей.
Обробітки проводити рекомендованими препаратами згідно „ Прогнозу... на 2010 рік”. 16 – 17.05 відмічено початок льоту яблуневої плодожерки. На світлопаску відловлюється за добу від 1 до 4 метеликів. На 20.05. самки складали до 30%. Яйцепродукція готова до відкладання на 30%. На початку І декади червня очікується поява гусениць яблуневої плодожерки.
Проходить лялькування гусениць розанової та інших листокруток, якими заселено 70% дерев. Відмічено літ вишневої мухи та американського білого метелика. Завдають шкоди плодовим насадженням попелиці , осередково ними заселено 100% дерев кісточкових та зерняткових.
Набули поширення хвороби: кучерявість листків персику (осередково уражено до 60% дерев персику), моніліоз кісточкових (проявився на 40% абрикос), парша яблуні - на 6% дерев.
В плодових насадженнях де існує загроза від пошкодження шкідниками та ураження хворобами необхідно провести обробітки рекомендованими засобами захисту рослин, згідно „Прогнозу... на 2010 рік ”.
Сільськогосподарські підприємства області масово проводять захисні міроприємства. Станом на 25.05.2010р. проти шкідливих організмів оброблено 997,8 тис. га, в тому числі гербіцидів внесено на площі 575,8 тис. га, проти шкідників оброблено 239,8 тис. га, проти хвороб – 182,2 тис. га.
Державна інспекція захисту рослин Черкаської області звертається до усіх сільгосптоваровиробників, садівників-огородників, з метою ефективного захисту рослин сільськогосподарських культур від шкідливих об`єктів купуйте засоби захисту рослин лише в суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на реалізацію пестицидів, сертифікати відповідності на них.
При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися регламентів застосування хімічних препаратів та загальноприйнятих санітарних правил охорони праці та гігієнічних норм.
 
 
Начальник інспекції захисту рослин             П.М.Халимоник
 
І.В.Іщенко 55 – 27- 89
Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 640 | Додав: admin