Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Червень » 25 » Інформаційне повідомлення станом на 25.06.2010
08:56
Інформаційне повідомлення станом на 25.06.2010
В другій та третій декадах червня місяця в області спостерігається контрастна погода, від жаркої, з локальними грозовими дощами, подекуди у супроводі зі шквалистим посиленням вітру, і до значного зниження температури повітря, в результаті чого температура була низькою для літа і складала в західній частині області 11 градусів , а в східній 8-9 градусів . При цьому поверхня грунту охолоджувалась до 6-12 градусів. В більшості ж часу ночі були теплі з температурою 14-20 градусів.
Клоп шкідлива черепашка. З обстежених 235 тис. га. зернових колосових культур, заселено шкідником і підлягає до обробки – 132 тис. га., оброблено 129 тис. га. Проти імаго оброблено 61,5 тис. га, проти личинок 67,5 тис. га. Продовжується живлення личинок і молодих клопів. Чисельність не висока і становить 0,1-0,3 личинок/м², максимально 0,5 личинок/м² . Економічний поріг шкодочинності становить 2 екземпляра на квадратний метр.
Хлібний пильщик. Шкідником пошкоджено в середньому 0,1-0,3% стебел з чисельністю 0,1-0,7, максимально в осередках 2,5 личинок на кв/м. Злакова п’явиця. Личинки шкідника продовжують шкодити на посівах ярого ячменю. Ними заселено 7-12% рослин з середньою чисельністю 0,7-1,2 екз. на на заселену рослину. Відмічається перехід личинок п’явиці в грунт на залялькування.
Хлібні жуки. Відбувається заселення окремих полів з середньою чисельністю від 0,1 до 0,5 екз. на кв. м., на краях полів осередково до 3-5 екз. на кв. м. Видовий склад: до 80%- жук кузька, 20%- інші.
Злакова попелиця. Погодні умови сприяють розвитку і розселенню попелиць, якою заселено 20% площ, 27% рослин з середньою чисельністю 5, максимально 12 екземплярів на заселену рослину.
Трипси (хлібний, житній). За даними районних інспекцій захисту рослин, заселено 23% обстежених площ з середньою чисельністю 5-7 екземплярів на рослину, максимально 10 екземплярів.
Багатоїдні шкідники.
Озима совка. За даними Шполянської інспекції захисту рослин на феромонну пастку за тиждень відловилось 5 самців озимої совки, що свідчить про продовження масового льоту метеликів. Співвідношення самки і самці – 60% : 40%. В середньому на одну самку обліковується 80- 85 яєць. Гусениці шкідника пошкоджують просапні та овочеві культури. За інформацією Чорнобаївської інспекції захисту рослин на площі кукурудзи на силос (86 га., посіяна по загиблій озимій пшениці) пошкоджено 4% рослин. Гусениці в своєму розвитку досягли шостого віку. При обстеженні посівів овочевих культур налічується 0,1-0,2 гусениці на кв. м.
Із листогризучих найбільш шкодочинні гусениці совки-гамми та бавовникової совки. Гусениці І-ІІІ віків пошкоджують кукурудзу, горох, капусту, б\т трави та інші культури.
Стебловий метелик. За звітній період проходило масове лялькування гусениць. При аналізі стебел кукурудзи, що зберігаються в природних умовах, лялечки становлять 80%, гусениці 20%. 21.06 розпочався поодинокий літ метеликів. В світло уловлювач за ніч попадає 1-4 метелики. Статевий склад: самців -80%, самок – 20%. Масовий літ і яйцекладка шкідника очікується в кінці червня місяця - на початку липня. З метою недопущення пошкодження с\г культур гусеницями стеблового метелика в період яйцекладки необхідно провести випуск трихограми.
Хлібний турун. В вечірні години відмічено появу на колосках озимої пшениці жуків середня чисельність яких складає 0,1 екз. на кв. м.
На посівах гороху продовжується розвиток попелиць, трипсів, горохової зернівки та горохового комарика. Спостерігається наростання чисельності горохової попелиці. На 100 помахів ентомологічного сачка відловлюється 75 екземплярів. Заселено 8-12% рослин з середньою чисельністю 5-8 екз. на заселену рослину.
Гороховою зернівкою – заселено максимально до 2% рослин, 1% стручків.
Гороховий комарик – відмічено відродження личинок в кількості 1, максимально 3 екз. на рослину. Заселено до 7% площ, в господарствах Христинівського, Монастирищенського, Уманського та Маньківського районів.
Хрестоцвіті блішки. Продовжується заселення посівів капусти жуками, особливо в приватному секторі, місцями пошкоджено15-25% рослин в слабкому ступені.
Капустяна міль. Розпочалось масове відродження гусениць молі з незначним пошкодженням рослин капусти.
Колорадський жук. Проходило масове відродження личинок. Проводяться повторні захисні заходи де не було проведено передпосівної обробки бульб. Середня чисельність яйцекладок на кущі 1-3. личинок 12-18 шт.
Шкідники і хвороби технічних культур.
На посівах цукрових буряків чисельність звичайного бурякового довгоносика становить 0,1-0,3 екз. на кв. м. Продовжується яйцекладка і відродження личинок. На посівах соняшнику до 5% рослин заселено геліхризовою попелицею по 2-5 екз. на заселену рослину.
Погодні умови надзвичайно сприятливі для поширення хвороб на посівах цукрових буряків. Станом на 25 червня на присадибних ділянках відмічено початок ураження буряків церкоспорозом.
Посіви цибулі уражені пероноспорозом на 5-7% рослин в слабкому ступені.
Шкідники і хвороби плодових культур.
Продовжується літ метеликів яблуневої плодожерки. За інформацією Городищенської інспекції захисту рослин на феромонну пастку за останній тиждень відловилось 8 самців яблуневої плодожерки. Проходить масове відродження гусениць, якими пошкоджено в середньому від 2 до 5 відсотків плодів, максимально – 18%.
Відбувається масовий літ листокруток, які заселили від 75 до 100% дерев, лялькування яблуневої молі. Гусениці американського білого метелика виходять з гнізд, місцями в Звенигородському, Шполянському районах пошкодили від 5 до 12% плодових та інших дерев, кількість гнізд від 1 до 5 на дерево. Пошкодженість в слабкій та середніх ступенях.
Яблуні уражені паршею на 100% обстежених площ від 5 до 58% дерев, борошнистою росою уражено від 10 до 18% дерев, філостиктозом від 10 до 20% дерев, максимально 25% в середньому ступені. При розвитку хвороби 2,9%.
Паршою груші уражено 100% площ, та 50-100% дерев, септоріозом - 100 відсотків площ в середньому 12%, максимально 14%, дерев.
Моноліозом в середньому пошкоджено 60 максимально 95% дерев вишні і черешні повсемістно.
З метою захисту плодових культур від шкідників і хвороб необхідно провести комбіновані обробітки інсектицидами та фунгіцидами.
Станом на 25 червня, за даними районних інспекцій захисту рослин, проведено захисних міроприємств на площі 1600 тис. га, в тому числі проти шкідників оброблено 442 тис. га., проти хвороб – 316 тис. га., внесено гербіциди на площі 843 тис. га.

Начальник державної
інспекції захисту рослин П.М.Халимоник

В.О.Харченко
55 – 27 - 89

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 645 | Додав: admin