Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Липень » 9 » Інформаційне повідомлення №29 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 09.07. 2010 року
09:44
Інформаційне повідомлення №29 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 09.07. 2010 року
В третій декаді червня та в першій декаді липня на Черкащині відмічався циклонічний характер погоди, тому погода була нестійкою з частими дощами різної інтенсивності, місцями сильними, подекуди у супроводі граду та шквалів. При цьому більш дощова, вологіша та прохолодніша погода спостерігалась в західній частині області. В східній частині дощів випало менше, було спекотніше, часто спостерігалось шквалисте посилення вітру, в окремі дні град.
Агрометеорологічні умови для росту та розвитку сільгоспкультур по території області склалися сприятливі. Проте такі погодні умови надзвичайно сприяють для поширення хвороб на цукрових буряках, соняшнику, сої, овочах та плодово-ягідних культурах.
Клоп шкідлива черепашка. З обстежених 235 тис. га. зернових колосових культур, шкідником заселено і підлягало до обробки 132 тис. га, оброблено 132 тис. га. Проти імаго оброблено 61,5 тис. га., проти личинок – 70,5 тис. га. Продовжується живлення личинок і молодих клопів, з чисельністю 0,1-0,2 личинок на кв. м., личинки знаходяться у ІІІ-ІV віках, переважно в посівах ярого ячменю. Економічний поріг шкодочинності становить 2 екземпляри на кв. м. Чисельність шкідника за багаторічними даними на території області складає : 1970 – 0,4 екз./кв.м., 1980 – 0,5 екз./кв.м., 1990 – 0,3 екз./кв.м., 2000 – 0,3 екз./кв.м., 2005 – 0,6 екз./кв.м., 2009 – 0,4 екз./кв.м.
Хлібні жуки. На окремих полях озимої пшениці продовжують живлення жуки, середня чисельність яких складає 0,2-0,3, максимально на краю поля 0,5 екземплярів на кв. м. Проходить яйцекладка шкідника, поява личинок очікується на початку другої декади липня місяця.
Трипси (хлібний, житній). За даними районних інспекцій захисту рослин шкідником заселено 3-7 відсотків рослин, з середньою чисельністю 2-3, максимально 7, екземплярів на заселену рослину. Проходить живлення трипсів зерном колосових культур.
Стебловий метелик. Продовжується літ метеликів та їх яйцекладка, яка розпочалася 30 червня. На світловиловлювач за ніч в Чорнобаївському районі відловилося 7 метеликів, на феромонну пастку в Шполянському районі 1 самець стеблового кукурудзяного метелика. В яйцекладці в середньому нараховується 5-8 яєць. Яйцекладками заселено від 1,5 до 4 відсотків рослин. Господарства проводять випуск трихограми. Станом на 09.07 випущено її на площі 44,0 тис. га., що становить 13,4 відсотка від завдання згідно Галузевої Програми „Комплексна біологізація захисту рослин 2008-2015 р. р”.
Озима совка. Продовжується розвиток гусениць на всіх с/г культурах. В середньому, згідно даних Звенигородської інспекції, чисельність гусениць на посівах цукрових буряків становить 0,2-0,6, у вогнищах до 1 екз.гусениць на кв. м. які знаходяться у І –ІІІ віках. Пошкодження рослин буряків становить до 4 відсотків.
Буряковою листковою попелицею заселено до 2% рослин по 3-5 екземплярів в колонії.
Горохова зернівка. За звітній період відбулося відродження і розвиток личинок цього шкідника на посівах гороху. Личинками пошкоджено від 7 до 9 відсотків рослин, в середньому чисельність яких складає 1 -4 личинки на біб. Погодні умови сприяють розвитку павутинного кліща на сої, який заселив до 4 відсотків рослин з чисельністю 3-5 екз. на листок.
Капустяна попелиця інтенсивно заселяє посіви пізньої капусти. Заселено від 21 до 40% рослин, в слабкій та середній ступенях. Продовжується живлення гусениць капустяної совки, якою місцями пошкоджено до 5-9% рослин із середньою чисельністю 2 гусениці на заселену рослину.
Колорадський жук. В кінці третьої декади червня на початку першої декади липня відмічено вихід жуків другого покоління.
Геліхризовою попелицею заселено до 5% рослин соняшнику по 3-6 екз. на заселену рослину. Місцями до 4% рослин соняшнику уражено в слабкому ступені пероноспорозом.
Особливої уваги потребують посіви овочевих культур, поскільки погодні умови сприяють поширенню хвороб на помідорах та картоплі. Посіви уражені фітофторозом в середньому від 1 до 5% в слабкій ступені. Посіви огірків уражені бактеріозом в середньому від 3 до 5% в слабкій ступені. Посіви цибулі уражуються пероноспорозом. Уже уражено 6-9% рослин в слабкому ступені. Шкідники і хвороби плодових культур. За даними районних інспекцій захисту рослин та Інституту помології, погодні умови першої декади липня місяця, сприяють прискореному відродженню метеликів яблуневої (10 метеликів на пастку), сливової (1 метелик на пастку)та грушевої (3 метелики на пастку) плодожерок другого покоління. Спостерігається прискорене розповсюдження спор та конідій різноманітних хвороб: на зерняткових культурах парші (уражено від 45 до 50 % рослин) , філостиктозу (уражено до 15 % рослин), на вишнях і черешнях коккомікозу (уражено до 60 % рослин).
В садах і розсадниках відмічається розселення попелиць, цикадок, кліщів та листоблішок. Тому в плодових насадженнях пізніх строків дозрівання рекомендовано провести комбіновані обприскування проти шкідників та хвороб інсектицидами і фунгіцидами, в першу чергу використати біологічні препарати.
Станом на 09.07.2010, за даними районних інспекцій захисту рослин, проведено захисних міроприємств на площі 1761,2 тис. га, в тому числі проти шкідників оброблено 514,9 тис. га., проти хвороб – 340,4 тис. га., внесено гербіциди на площі 905,9 тис. га.
 
Начальник державної інспекції захисту рослин                                                                                                  П.М.Халимоник
 
В.О.Харченко
55 – 27 - 89
Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 767 | Додав: admin