Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Липень » 30 » Інформаційне повідомлення №34 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 30 липня 2010 року
15:31
Інформаційне повідомлення №34 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 30 липня 2010 року
На території області  панує надзвичайно спекотна погода.  Денна  температура повітря  перевищує + 300С. Місцями пройшли зливи у супроводі шквалів. За таких умов рослини кукурудзи, сої, цукрових буряків, соняшнику продовжують добре розвиватися та набирати вагу. Одночасно підвищена вологість повітря на фоні високої температури повітря сприяє розповсюдженню  грибкових захворювань на посівах сільськогосподарських культур.

   Соняшник – фаза розвитку –  кінець цвітіння.   Несправжньою борошнистою росою уражено 5% рослин, охоплено площ 10%,  фомозом уражено рослин 10 – 12%, охоплено площ  20 – 30%,  іржа на 8% рослин, охоплено площу  4%, білою гниллю (стеблова форма) уражено  5 – 7% рослин, охоплено площ  від 5 до 30%.

   Кукурудза. (фаза розвитку  -  ріст качана) Стебловий  кукурудзяний метелик повсюди заселив посіви кукурудзи.  Пошкоджено гусеницями на площах де не  проводили випуск трихограми  до 16 % стебел, 2 – 8% качанів за середньої чисельності гусениць на заселене  стебло  1 - 1,3 екз. Пошкоджено качанів гусеницею  бавовникової совки  - 1 – 3 % за чисельності гусениць – 1 екз на заселений качан.

   Продовжується літ  стеблових кукурудзяних метеликів. За 5 діб  відловлюється на коритце з шумуючою мелясою 1 – 3 метелики, на світлопастку  від 4 до 12 метеликів. Співвідношення  між самицею і самцем – 80: 20, середня кількість яєць на самку 110 шт.

   Метеликів бавовникової совки  на коритце з шумуючою мелясою за 3 доби    відловлюється  1 метелик

   Уражено  пухирчастою сажкою  0,5  - 2% качанів, летючою сажкою 0,5 – 1%  мітелок.

   На посівах коноплі (Золотоніський район)   пошкоджено стебловим кукурудзяним метеликом  5,6 – 6,9%  рослин.  Проходить літ ІІ покоління конопляної листокрутки, на 100 помахів сачка відловлюється  1 – 3 екз.
  Цукровий буряк – (фаза розвитку -  ріст коренеплодів).  За даними спеціалістів  інспекції  захисту рослин Золотоніського району пошкоджено личинками звичайного бурякового довгоносика 7,6 – 8,5% рослин, середня чисельність шкідника 0,2 – 0,5 екз на  кв. м.   Звичайний буряковий довгоносик  знаходиться в стані: 70% личинки, 30% лялечки.
   Ураження рослин цукрових буряків церкоспорозом  на території області залишається на попередньому рівні – охоплено  від 8 до 30% площ, уражено  від 5 до 20 % рослин.
   Картопля (присадибні ділянки) - фаза розвитку –утворення та ріст бульб.
   Повсюди  рослини картоплі заселяються  ІІ поколінням колорадського жука.  Чисельність   імаго на заселений кущ  1 – 2, личинок 4 – 5 .
  Ураження пасльонових культур фітофторозом залишається на попередньому рівні. Уражено  осередково хворобою  до30% рослин картоплі та   до 20% рослин томатів. Збудника відмічено на листках  в слабому та середньому ступені.
   Огірки –фаза розвитку – цвітіння – дозрівання плодів. Пероноспорозом уражено  до 80% рослин, охвачено 100% площ.
   Спостерігається  сильне заселення капусти та чорної редьки  хрестоцвітими блішками На одну рослину  налічується до 40 екз.
   Сад – ріст – достигання плодів. Продовжується літ метеликів яблуневої плодожерки ІІ покоління.  На коритце з мелясою відловлюється  за  тиждень  до 5 метеликів, на світлопастку за добу  -  2  метелика. Співвідношення між самицями і самцями -  65:35, кількість яєць на самку 70шт.
   Лучний метелик  на території області виявлено на луках біля річок в  трьох районах : Тальнівському, Шполянському, Золотоніському. Проходить літ метеликів. В Тальнівському районі на 10 кроків пролітає 4 – 5 екз., в Шполянському, Золотоніському районах  відмічено літ поодиноких  метеликів.

   Господарства області проводять на посівах кукурудзи випуск трихограми. Станом на 30.07.10р трихограми  рознесено на площі 143,4 тис. га.

   Проведено   станом на 30.07.10р. обробітки посівів цукрового буряка проти  хвороб на площі  32,2 тис. га.

 

В.о. начальника

державної інспекції захисту рослин                                                                                                 В.О. Харченко

 

55 -27 -89

І.В.Іщенко.

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 694 | Додав: admin