Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Серпень » 12 » Інформаційне повідомлення №39 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 13 серпня 2010 року
10:50
Інформаційне повідомлення №39 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 13 серпня 2010 року
Погода  спекотна, максимальна температура повітря вдень підвищувалася до  + 400  З утриманням надзвичайно високих температур  повітря, рослини потерпають від теплового стресу. Спостерігається скорочення міжфазних періодів, навіть припинення росту, денна втрата тургору. Спекотна погода   виснажує польові і городні культури, стримує розвиток хвороб на сільськогосподарських культурах.
Проходить літ метеликів підгризаючих совок  ІІ  покоління.  На коритце з шумуючою мелясою за ніч відловлюється  1 – 2  метелики озимої совки, осередково  до 6 метеликів,  співвідношення самиці до самців 60 : 40, чисельність яєць до 90 шт. Проходить яйцекладка,  від високих температур відмічається  часткове засихання щойно відкладених яєць. Значна частина самиць стерильні, без яйцекладок.
З листогризучих совок  найбільшої шкоди завдають бавовникова, капустяна,  помідорна. Капустяної совки на коритце відловлюється  1 – 3 екз, співвідношення самиці до самців - 60:40, кількість яєць на самку 72 шт. Заселено яйцекладками капустяної совки  4% рослин капусти. Гусеницями капустяної совки пошкоджено 11% рослин, за чисельності 0,5 екз на кв.м.
Гусеницею помідорної совки  пошкоджено 2% плодів томатів за чисельності 0,3 екз на кв.м., охоплено  20% площ.
На рослинах кукурудзи продовжують шкодити гусениці стеблового кукурудзяного метелика – охоплено шкідником 100 % площ, пошкоджено рослин 8 – 16%, качанів 2 – 8% за середньої чисельності  гусениць на заселену рослину 0,5 – 1,5 екз., на качан – 0,5 – 1,2 екз.  З середини І декади серпня літ метеликів шкідника не  спостерігався.
Гусеницею бавовникової  совки  пошкоджено    від 1 до 5% качанів кукурудзи, в Смілянському районі  осередково пошкоджено до 14% качанів, середня чисельність гусениць на заселений качан  від 0,5 до 1,2 екз.
Гусеницями листогризучих совок   пошкоджено  7% рослин  цукрових буряків, за чисельності 0,8 екз на кв. м, охоплено  30% площ рослин,  сої пошкоджено 5 %  за середньої чисельності 0,4 – 1 екз на кв.м., охоплено 40% посівів.
Продовжується літ  капустяного та ріпного біланів.  В полі зору  за 10 хвилин нараховується 3 – 5 метеликів. В Тальнівському районі  в полі зору за  10 хв.  нараховувалося  до 15 метеликів, в Чорнобаївському районів  до 22 метеликів.  Співвідношення між самицями і самцями – 62:38.  На капусті в Звенигородському районі  яйцекладками біланів   заселено 5 % рослин.
Гусеницями капустяної молі   охоплено  15%  посівів капусти, заселено до 3% рослин капусти за середньої чисельності 1,3 екз на заселену рослину.
Повсюди  на рослинах капусти  надзвичайно велика чисельність  хрестоцвітих блішок.  Ними заселено 80 – 100% рослин.  На одній  заселеній  рослини  в Тальнівському районі нараховується 40 – 50 екз
Розкопки проведені в Уманському районі  край поля посівів цукрового буряку  виявили звичайного бурякового довгоносика  за чисельності 1 екз на кв.м.  в стані : личинки – 50%, лялечки – 50%.
Проходить відродження гусениць яблуневої плодожерки. Ними заселено 100% площ яблуневих  насаджень, 42% дерев, пошкоджено 8 – 11% плодів.
Розвиток хвороб на сільськогосподарських культурах  під впливом аномально високих температур залишається на попередньому рівні.
 
 
 
В.о. начальника
державної інспекції захисту рослин                                                                 В.О. Харченко
 
І.В.Іщенко
55 -27 -89

 

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 633 | Додав: admin