Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Жовтень » 7 » Сигналізаційне повідомлення № 23 станом на 7 жовтня 2010 року.
08:09
Сигналізаційне повідомлення № 23 станом на 7 жовтня 2010 року.
Погодні умови та достатня кормова база сприяють збільшенню чисельності мишовидних гризунів на посівах озимих культур урожаю 2011 року. На території області переважають полівка звичайна та гуртова і курганна миша. Найбільше нараховуємо мишовидних гризунів на посівах багаторічних трав від 2 до 8 жилих колоній. На окремих полях озимої пшениці вже налічується від 1 до 4 жилих колоній на гектарі, на озимому ріпаку від 2 до 7 жилих колоній.

     По мірі збирання просапних культур (кукурудзи, соняшнику) проходить переселення мишовидних гризунів на посіви озимих зернових культур, ріпаку, багаторічних трав, в сади, в жилі і складські приміщення. За сприятливих погодних і кормових умов гризуни будуть прогресувати і можуть створити надзвичайну загрозу посівам сільськогосподарських культур. Крім того, гризуни являються переносниками небезпечної хвороби для людей – туляремії. Вирішальним в попередженні пошкоджень є вчасне і в короткий термін (до утворення снігового покриву) проведення винищувальних заходів.

     Проти польових мишовидних гризунів заходи захисту застосовують за наявності 3 – 5 жилих колоній на гектар, використовуючи дозволені на Україні бактеріальні препарати та родентициди.

     Бактеріальні препарати (діюча речовина – бактерії Ісаченко) бактероденцид зерновий, родента БІО викликають у мишей мишиний тиф. Бактерії мишиного тифу не є небезпечними для людини і свійських тварин, проте при потраплянні в шлунок людини вони можуть викликати розлад шлунку і підвищити температуру. Норма використання – 2 гр. на одну нору або 1 - 2,5 кг на гектар.

     Родентициди з діюча речовиною: бродіфакум – антимиша 2 – 3 пакети на нору; броді топ 10 -20 гр на нору; варат 5 – 10 гр на нору; крисолов 3 – 4 кг/га; вітара 15 гр зернової суміші на нору; смерть щурам 1 пакет (10 гр) на нору. Д.р. бромадіолон – бродісан – 3 гр на нору; раттідіон 5 – 10 гр. на нору; рат кіллер супер, принада 5 – 10 кг/га. Д.р. фосфід цинку – приготування отруєних принад лише у спеціалізованих ліцензованих підприємствах – фосфіт, стутокс, стрілець, роденфос, щурин; д.р. дифенацин – ратиндан 5 – 8 % у принаді; д.р. флокумафен – шторм 0,005 % воскові брикети (0,7 – 1,5 кг/га) згідно методики застосування розкладають в нори з наступним притопуванням. Розміщують принади через 2 – 15 м залежно від чисельності гризунів.

    Під час проведення захисних міроприємств від мишовидних гризунів необхідно дотримуватися регламентів застосування засобів захисту рослин та загальноприйнятих санітарних правил техніки безпеки та гігієнічних норм.

 

Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 679 | Додав: admin