Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Жовтень » 11 » Інформаційне повідомлення № 48 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 11.10.2010 року.
16:13
Інформаційне повідомлення № 48 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 11.10.2010 року.

За звітний період утримувалась суха погода з чергуванням  хвиль холоду та тепла. Пройшли   невеликі короткочасні дощі. Середня температура вдень + 10 -120С,  вночі + 5 – 70С.   На лівобережжі та в центральних районах області температура  вночі знижувалась до  2 – 40. Такі погодні умови сприяють  продовженню збирання врожаю сільгоспкультур, але залишаються складними для  початкової вегетації озимих культур.

Фенологія сільськогосподарських культур:

озимі зернові – сходи – 3 й листок, озимий ріпак -   4 – 6 – справжніх листків,  кукурудза – повна стиглість - збирання,  цукровий буряк - збирання, соняшник – повна стиглість - збирання, сади – збирання пізніх сортів зерняткових культур. 

У зв`язку з  дефіцитом вологи в грунті сходи  озимих культур отримано значно пізніше агрономічно – обґрунтованих  термінів.  Більша частина посівів озимої пшениці  знаходиться у фазі сходів.  Відмічено  пошкодження рослин хлібною жужелицею.

Осінніми вибірковими  обстеженнями в  усіх полях  личинки хлібної жужелиці були виявлені на 25 %  обстежуваних площ, в посівах озимини  на 32%.  Щільність личинок 0,5 – 0,6 екз на кв.м., пошкоджено 2% рослин.  По стерні  чисельність личинок  досягає  1 екз на кв.м. Скупчення личинок спостерігається  біля скирт.

Погодні умови  в літньо – осінній період поточного як і минулого року  (дефіцит вологи грунту) склалися надзвичайно  несприятливі  для розвитку хлібної жужелиці, чисельність шкідника  відмічена на рівні минулого року.

Продовжується розвиток підгризаючих совок на сходах озимої пшениці та озимого ріпаку. В середньому на  47% сходів  озимої пшениці чисельність гусениць  озимої совки  0,6 екз., на озимому ріпаку  від 0,3 до 0,5 екз. на кв. м.  Погодні умови І декади жовтня  сприяли  нормальному розвитку і живленню відроджених гусениць ІІ покоління. Переважна  частина  гусениць в своєму розвитку досягла V-VI віку.  Пошкоджено гусеницями 1 – 2 % рослин озимої пшениці та 3% рослин озимого ріпаку. В Монастирищенському районі   осередково  відмічено пошкодження 6 % рослин пшениці.

В місцях зимівлі  на 54 %  обстежуваних площ виявлено  клопа шкідливої черепашки за  середньої чисельності  по області 1,1 екз на кв.м., що значно менше в порівнянні з 2009 р – 1,5 екз на кв.м, 2008 р - 2 екз на кв.м. В популяції шкідника переважають самиці  53% . Фізіологічний стан клопів задовільний: вага самиць -125 – 155 мг, самців 117 – 120 мг. Стан жирової тканини добрий. В умовах поточного року спостерігалася  низька чисельність шкідника при  весняних контрольних розкопках (1,4 екз на кв.м), значне зараження яєць клопа теленомами до 40%, а також несприятливі погодні умови (висока температура повітря) при відродженні личинок. При наливі зерна пшениці шкідником було заселено до 57% обстежених площ за середньої чисельності личинок  0,6 екз на кв.м. За багаторічними даними на території області  середня чисельність личинок на кв.м. в фазу наливу зерна складала: 1970р. – 0,4 екз. на. кв. м., 1980р. – 0,5 екз на кв.м.,  1990р. – 0,3 екз на кв.м.,  2000 р. – 0,3 екз на кв.м.,  2005 р. – 0,6 екз на кв.м., 2009 р – 0,8 екз на кв.м.

На  падалиці  пшениці за сонячної погоди  спостерігається незначний літ  злакових мух, цикад. Так, на 100 помахів сачка відловлюється до 10 екз мух ,  6 – 8 цикад. Уражено борошнистою росою  у вигляді поодиноких плям 6 – 9% рослин, осередково до 30%.

Посіви озимого ріпаку край поля заселяються хрестоцвітими блішками. До похолодання (друга половина І декади жовтня) на 1 кв.м нараховувалося 16 – 20 екз, після  зниження температури чисельність складає 4 – 5 екз на кв.м.

Проходить активне заселення посівів мишовидними гризунами На даний час  гризунами заселено крайові смуги полів. За видовим складом  переважають полівка звичайна  та гуртова  і курганна миша.  Найбільше   нараховуємо  мишовидних гризунів  в посівах багаторічних трав від 2 до 8 жилих колоній.   На окремих полях озимої пшениці  вже налічується   від  поодиноких нір до 1 - 4 жилих колоній на гектарі, на озимому ріпаку  від 2 до 7 жилих колоній. Очікується  збільшення заселення площ.

 
 В.о. начальника державної інспекції захисту рослин                                    В.В.Харькова

І.В.Іщенко 55 – 27 - 89

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 613 | Додав: admin | Теги: гризунами, Проходить, заселення, мишовидними, посівів, активне