Вітаю Вас, Гість
Головна » 2010 » Жовтень » 15 » Інформаційне повідомлення № 49 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 15.10.2010 року.
11:49
Інформаційне повідомлення № 49 щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур станом на 15.10.2010 року.

На території області   утримується  суха погода з чергуванням  хвиль холоду та тепла.  Середня температура вдень + 10 -12°С,  вночі +1 - 3°С.   На лівобережжі та в центральних районах області температура  вночі знижувалась до - 2 – 3°. Такі погодні умови сприяють  продовженню збирання врожаю сільгоспкультур, але залишаються складними для  початкової вегетації озимих культур.

Фенологія сільськогосподарських культур:

озимі зернові – сходи – 3 й листок -  осередково початок кущіння, озимий ріпак -   4 – 6 – справжніх листків,  кукурудза – повна стиглість - збирання,  цукровий буряк - збирання, соняшник – повна стиглість - збирання, сади – збирання пізніх сортів зерняткових культур. 

У зв`язку з  дефіцитом вологи в грунті сходи  озимих культур отримано значно пізніше агрономічно – обґрунтованих  термінів.  Більша частина посівів озимої пшениці  знаходиться у фазі сходів - 3 й листок.  Відмічено  пошкодження рослин хлібною жужелицею.

Осінніми вибірковими  обстеженнями в  усіх полях  личинки хлібної жужелиці були виявлені на 25 %  обстежуваних площ, в посівах озимини  на 32%.  Щільність личинок 0,5 – 0,6 екз на кв.м., пошкоджено 2% рослин.  По стерні  чисельність личинок  досягає  1 екз на кв.м. Скупчення личинок спостерігається  біля скирт.

Погодні умови  в літньо – осінній період поточного як і минулого року  (дефіцит вологи грунту) склалися надзвичайно  несприятливі  для розвитку хлібної жужелиці, чисельність шкідника  відмічена на рівні минулого року.

Продовжується розвиток підгризаючих совок на сходах озимої пшениці та озимого ріпаку. В середньому на  47% сходів  озимої пшениці чисельність гусениць  озимої совки  0,6 екз., на озимому ріпаку  від 0,3 до 0,5 екз. на кв. м.  Погодні умови І і ІІ декади жовтня  сприяють  нормальному розвитку і живленню відроджених гусениць ІІ покоління. Переважна  частина  гусениць в своєму розвитку досягла V-VI віку.  Пошкоджено гусеницями 1 – 2 % рослин озимої пшениці та 3% рослин озимого ріпаку. В Монастирищенському районі   осередково  відмічено пошкодження 6 % рослин пшениці.

В місцях зимівлі  на 54 %  обстежуваних площ виявлено  клопа шкідливої черепашки за  середньої чисельності  по області 1,1 екз на кв.м., що значно менше в порівнянні з 2009 р – 1,5 екз на кв.м, 2008 р - 2 екз на кв.м. В популяції шкідника переважають самиці  53% . Фізіологічний стан клопів задовільний: вага самиць -125 – 155 мг, самців 117 – 120 мг. Клопи набрали масу тіла  достатню для  благополучної перезимівлі.

 На  падалиці  пшениці за сонячної погоди  спостерігається незначний літ  злакових мух, цикад. Так, на 100 помахів сачка відловлюється до 10 екз мух ,  6 – 8 цикад. Уражено борошнистою росою  у вигляді поодиноких плям 6 – 9% рослин, осередково до 30%.

Посіви озимого ріпаку край поля заселяються хрестоцвітими блішками. До похолодання (друга половина І декади жовтня) на 1 кв.м нараховувалося 16 – 20 екз, після  зниження температури чисельність складає 4 – 5 екз на кв.м.

Проходить активне заселення  крайових смуг посівів  озимих культур і багаторічних трав мишовидними гризунами. По мірі збирання врожаю просапних культур  очікується збільшення чисельності   гризунів. 

 

В.о. начальника державної інспекції

захисту рослин                                                                                                         В.В.Харькова

 

І.В.Іщенко 55 – 27 - 89

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 648 | Додав: admin