Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Квітень » 28 » Часто в інспекцію захисту рослин звертаються люди з питанням як візуально визначити нестачу того чи іншого елемента живлення
15:02
Часто в інспекцію захисту рослин звертаються люди з питанням як візуально визначити нестачу того чи іншого елемента живлення
Недолік того чи іншого елемента живлення призводить до фізіологічних захворювань. Які відображаються на зовнішньому вигляді рослини . Відомо, наприклад , що блідо-зелене забарвлення, або пожовтіння листя , зменшення їх розмірів, раннє відмирання і опадання, прискорене дозрівання плодів і насіння – ознака нестачі азоту . Вона може спостерігатися в окремі періоди росту рослин на всіх типах грунтів , особливо навесні .
Темно-зелене і синювате забарвлення листя з червонуватим, пурпуровим відтінком (у помідора на нижній поверхні листка) почорніння країв засихаючих нижніх листків, затримка цвітіння і дозрівання , пригнічений ріст і дрібні розміри молодих листків – ознака нестачі фосфора . Частіше це буває на кислих суглинистих і глинистих дерново- опідзолених грунтах і червоноземах.
Пожовтіння, побуріння, як від опіку , відмирання тканин, закручування листя донизу по краям , їх зморшкуватість свідчить про нестачу калію . Вона частіше відмічається на заплавних , торфових, легких піщаних і супіщаних грунтах .
Нестача калію сприяє ураженню рослин бурою пятнистістю . При цьому захворюванні у помідора нижнє листя жовтіє тільки між жилками ( на відміну від нестачі азоту) ; на інших плодових культурах на листках появляються зеленувато-жовті плями.
Якщо рослині не вистачає магнію.поверхня листка між прожилками буде жовтою, червоною або фіолетовою. У томатів між зелених прожилків появляються коричневі плями; у огірків буріють краї листків, тканина між жилками листків бліднішає , інколи листя стає білим , а жилки залишаються зеленими. Вказані симптоми найчастіше спостерігаються в другій половині вегетації, коли елементи вимиваються із грунту.
В деяких випадках нестача магнію проявляеться так, як і нестача фосфору.
Це пояснюється тим , що в рослинах при нестачі магнію затримується засвоєння фосфору. Зазвичай магнію не вистачає на супіщаних дерново-підзолистих грунтах.
Хлороз молодих листків , особливо салату , шпіната,-ознака нестачі міді . Частіше нестача міді спостерігається на торфових грунтах.
Пошкодження і відмирання верхніх бруньок і коріння (поява верхівкової гнилі на плодах томатів) характерний симптом нестачі кальцію.
Лишки азоту або фосфору затримують засвоєння рослинами калію, а лишки калію - засвоєннямагнію або кальцію. ( особливо при високій кислотності грунту) При надлишку кальцію зменшується доступ до рослин таких мікроелементів, як бор і марганець.
Якщо не вистачає бору, відмирають точки росту(бруньки на кінцях пагонів), на коренях бобових не утворюються клубеньки, квітки не запліднюються і опадають, черешки листків стають ламкими. Спостерігається також слабке формування насіння і плодів, виродженість плодів і знебарвлення верхівкових листків.
У цвітної капусти при недостачі бору буріють головки, у буряків – загниваеться сердечко.
При нестачі марганцю листя стає ламким , на ньому зявляються дрібні світло-жовті плями.
Визначити нестачу поживних речовин по зовнішнім ознакам іноді дуже важко , так як похожі зміни можуть бути обумовлені різними причинами .Наприклад , забарвлення листя при нестачі фосфору подібна тій , що спостерігається при дії на рослину низької температури, схожі опіки країв листя при нестачі калію і надлишку хлору.
Поповнювати недостаючий елемент шляхом підживлення необхідно на самому початку появи ознак нестачі мінералу, коли рослина ще не приостановила ріст і розвиток.
 
Державна інспекція захисту рослин Жашківського району                                               М.М..Маціпура
 
 
 
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 932 | Додав: admin