Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Квітень » 28 » Як зменшити пошкодженість плодів яблуні плодожеркою, не використовуючи хімічних засобів захисту рослин
15:06
Як зменшити пошкодженість плодів яблуні плодожеркою, не використовуючи хімічних засобів захисту рослин
Останнім часом все більше людей ставлять перед собою ціль виростити урожай овочів і фруктів при мінімальному застосуванні хімічних засобів захисту рослин.
Знаємо скільки шкоди садоводам-любителям завдає яблунева плодожерка , пошкоджуючи плоди , більшість з яких потім осипаються і стають непридатними для довготривалого зберігання. Застосовувати інсектициди приходиться по декілька разів за сезон .
Як поборотися з яблуневою плодожеркою без застосування хімічних хімічних речовин запитує багато громадян .
 
Відповідаємо :
 
Осіннє перекопування грунту в саду зменшить кількість перезимувавши шкідників , в тому числі і плодожерки , частина гусениць якої зимує в грунті , на 30 – 50 % .Ще якась частина шкідника зимує в щілинах кори , очистка якої також зменшить кількість зимуючого шкідника .
Літ метеликів яблуневої плодожерки в нашій зоні (лісостепу) починається в другій декаді травня , це майже збігається із початком цвітіння акації . Одна самка може відкласти від 80 до 120 яєць .
В домашніх умовах , на присадибній ділянці , коли сад невеликий , можна використати властивість метелика яблуневої плодожерки летіти на світло ліхтарика .
Це робиться так . В саду , між деревами, ставите на підставку (стілець)якусь посудину з водою. На воду спрямовуєте потік світла від електричної лампочки потужністю 25 ват. У воду можна додати чайну ложку керосину .
Ліхтарик вмикати щоночі з моменту початку льоту метелика яблуневої плодожерки, і до його закінчення. Крім яблуневої плодожерки у воді будуть топитися й інші шкідники, наприклад різні види совок .
Так як яблунева плодожерка в нашій зоні розмножується в двох поколіннях , то другий раз виставляють наше пристосування під час початку льоту метеликів яблуневої плодожерки другого покоління . Для визначення цього сроку в середині червня на яблуні з плодами накладають ловчі пояси з мішковини і переглядають їх кожні 5 днів . Після появи перших порожніх оболонок лялечок у ловчих поясах можна знову виставляти нічну ловушку для метеликів.
Спочатку в ловушку попадають тільки самці , так як вони починають літ раніше, а потім і самки.
Ловушку можна покращити , взявши посудину для води із прозорого матеріалу і розмістивши електричну лампочку під посудиною. Ефективність відлову буде вищою.
 
 
 
 
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 883 | Додав: admin