Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Травень » 28 » Обережно, совки!
14:53
Обережно, совки!
Совки – один з найнебезпечніших шкідників сільськогосподарських культур. Серед великої родини совок, або нічниць, виділяються найпоширеніші — озима та оклична, які за характером живлення і пошкодження належать до групи підгризаючих совок.
В минулому році на території району у посівах цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи, овочевих, інших просапних, озимих культур формувались осередки гусениць цих совок чисельністю 4–10, максимум 20–40 екземплярів на 1 кв. м. За такої кількості гусінь совок пошкоджувала 5–38, осередками 70–100% рослин.
Озима совка. Метелики буро-сірі. Доросла гусениця завдовжки до 50 мм, землисто-сірого кольору, з масним блиском. Одна гусениця за добу знищує 10–15 молодих рослин буряків, а 13–14 гусениць на одному 1 кв.м. повністю знищують сходи озимої пшениці. В Україні совка розвивається у двох поколіннях.. Виліт метеликів першого покоління відбувається у ІІ — ІІІ декадах травня за температури повітря ввечері 14–16°С, другого — з половини липня — у серпні. Літають метелики в усіх посівах і необроблених землях. Основна маса їх скупчується на квітучих рослинах, нектаром яких метелики живляться. Для відкладання яєць метелики надають перевагу полям з легким пухким грунтом, з низьким і рідким травостоєм (просапні, овочеві культури),ділянкам, які добре прогріваються. Яйця відкладають на бур'яни, сухі рослинні рештки та просто на грунт. Одна самиця може відкласти 400–800, а за сприятливих умов погоди та живлення — 2250 яєць. Метелики та гусениці озимої совки ведуть нічний спосіб життя і харчуються ввечері та вночі, а вдень вони ховаються у поверхневому шарі грунту під грудочками, біля коріння рослин. До третього віку гусениці живляться суто нижніми листками рослин, а гусениці старшого і середнього віку вигризають у коренях буряків, моркви, інших коренеплодів великі ямки або перегризають кореневу шийку і черешки листків. Пошкоджені рослини в таких посівах гинуть. Добре вгодовані гусениці старших віків заглиблюються в грунт на 18–25 см, де й зимують.
Обмеження чисельності й шкідливості совок можна домогтися умілим поєднанням ефективних заходів: дотримання сівозміни, систематичне знищення бур'янів, розпушування міжрядь, застосування органічних і мінеральних добрив, вони сприяють підвищенню стійкості рослин до пошкоджень. Із механічних методів боротьби з озимою та окличною совками використовують виловлювання метеликів на шумуючу мелясу. Приготування меляси, закваска: 3 л. патоки + 3л. води, 1кг житнього борошна + 50г. дріжджів, поставити в теплому місці на 2 доби. Потім до 10л. цієї суміші добавляємо 10л. води розливаємо в коритця по 3 л. (Через 10-15 діб мелясу змінюють). Коритця встановлюють на 1-е покоління - середина травня, на ІІ-е – середина липня, до кінця серпня.. На запах ефірів, що утворюються при цьому, злітаються метелики багатьох совок. Коритця слід повсякчас переглядати, видаляти метеликів, поновлювати мелясу.
Із біологічних заходів захисту посівів від підгризаючих совок застосовують випускання яйцеїда — трихограми. Трихограма – комаха - яйцеїд мікроскопічних розмірів. Знищує яйця близько 80 видів совок, стеблового кукурудзяного і лучного метеликів та інших шкідників. Трихограма розвивається в середині заражених нею яєць комах- шкідників. Паразитичний спосіб життя ведуть лише личинки а дорослі комахи трихограми живляться нектаром та росою.
На присадибних ділянках трихограму застосовують для знищення 80 видів совок, стеблового та лучного метеликів. Проти кожного покоління совок проводять 2-3 випуски трихограми з інтервалом в 10-12 днів. Проти першого покоління трихограму випускають у третій декаді травня, проти другого - у другій декаді серпня.
Схема випуску: вміст пакета ділять на 2-3 частини, першу частину кладуть на відродження, а решту в холодильник, де вона може зберігатись близько місяця при температурі +2-3?С і вологості 85-90%. При кімнатній температурі доросла комаха виходить з яйця через 3-5 днів, приблизно за день перед відродженням трихограми (при появи перших поодиноких комах у пакеті) у 1-літрові банки кладуть паперові кульки діаметром 0,5-1 см, або прив'яле листя рослин (щириця, акація, або суцвіття конюшини, тмину, моркви, квасолі). На ділянку 0,5 га використовують 50 кульок (листочків).У цю ж банку засипають трихограмовані яйця і горловину її закривають тканиною. Коли комахи рівномірно розмістяться на кульках чи листках їх можна розселяти на ділянках. Найбільш раціональним методом випуску трихограми є її розкидання по городу через кожні 5м в шаховому порядку. Більшість кульок бажано розмістити на моркві, цибулі, капусті, столових та кормових буряках. Радіус дії трихограми 15-30 м від місця її випуску, ефективність трихограми при правильному виборі строку випуску становить до 80%. Слідуючий випуски проводять за цією ж схемою.
Придбати трихограму можна у біологічних лабораторіях області: с. Геронимівка Черкаського району та м . Кам'янка.
 

 
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 812 | Додав: admin