Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Травень » 28 » Сонечка
15:10
Сонечка
Сонечка (кокцинеліди) - основні хижаки , що регулюють чисельність багатьох видів попелиць , трипсів , листоїдів , кліщів і т. і. Переважна більшість жуків сонечок ( їх біля 80 видів) можуть перелітати на великі відстані , що посилює їх роль в очищенні від попелиць багатьох сільськогосподарських культур.
Робота сонечок найбільш ефективна в тому разі , коли в господарстві вирощується багато культур . Так в травні – червні вони винищують попелиць на культурних бобових рослинах , а в липні – серпні перелітають на посіви злакових , овочевих культур , де також знищують попелиць і інших шкідників . Чим в більшій мірі вони розмножуються на бобових , тим результативніше будуть знищувати шкідників на овочевих і злакових і тим більше сонечок залишиться зимувати до наступного рноку .
В нашій зоні зареєстровано 27 видів кокцинелід із яких 21 вид – афідофаги . Частіше зустрічаються семикрапкове , двокрапкове, 19-крапкове , 5- крапкове , 14- крапкове ,13-крапкове сонечка . Найбільш поширені перших два види . Це невеликі жуки , тіло зверху випукле, округле , зазвичай яскравого забарвлення з пятнами на надкриллях . За один день доросле сонечко зїдає 50 – 60 особин дорослих попелиць. За життя одне сонечко знищує біля 500 попелиць .
Діставшись до скупчення шкідників , хижак забирається в саму гущу І деякі сонечка прямо тут , в колоніях відкладають купки ярко – жовтих яєчок . Через 3 – 4 дні відроджуються маленькі веретеноподібні рухливі личинки , зовні схожі на маленьких крокодильчиків . Вони щетинисті , з бородавками і яркими оранжевими або жовтими пятнами , з гострими зубами . Спочатку вони харчуються дрібними попелицями , потім , поступово збільшуючись у розмірах , переганяють по ненажерливості своїх батьків .
Хижа личинка за сутки може зїсти до 270 личинок попелиць. Тривалість циклу розвитку у сонечок триває 21 – 27 днів. Причому фаза личинки триває найдовше 14 – 19 днів, що за їх підвищеної ненажерливості має велике значення для регулювання чисельності попелиць .
Доросле сонечко живе 1 – 2 місяці і відкладає за цей час від 100 до 1000 яєць .
В місця зимівлі жуки відправляються при появі перших заморозків . Під рослинними рештками і товстим шаром снігу сонечка благополучно перезимовують , а навесні при настанні теплої погоди вибираються із своїх укрить і розселяються в пошуках здобичі . Сонечка можуть поїдати яйця клопів , дрібну гусінь , личинок жуків . Але головним кормом є попелиця: і чим більше її , тим більше злітається жуків.
Ця корисна комаха широко поширена на плодових деревах , смородині, овочевих і квіткових культурах. Важливо в цей час не проводити хімічних обробітків , які сильно діють не тільки на цих корисних хижаків але й на багатьох інших. Дуже часто природні ентомофаги здатні самі захистити ваш урожай . Від нас вони потребують всього-навсього їм не заважати .
 
 
Державна інспекціязахисту рослин Жашківського району                 М.М..Маціпура
 
 
 
 
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 1267 | Додав: admin