Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Сигналізаційне повідомлення № 23 cтаном на 21 жовтня 2011 року
21:31
Сигналізаційне повідомлення № 23 cтаном на 21 жовтня 2011 року
Погодні умови та достатня кормова база сприяють збільшенню чисельності мишовидних гризунів на посівах багаторічних трав та озимих культур урожаю 2012 року. На території області переважають полівка звичайна та гуртова і курганна миша. Найбільше нараховуємо мишовидних гризунів в посівах багаторічних трав від 1 до 5 жилих колоній. На окремих полях озимої пшениці вже налічується 1-2 жилих колоній на гектарі, на озимому ріпаку 1-3 жилих колонії.
 
По мірі збирання просапних культур проходить переселення мишовидних гризунів на посіви озимих зернових культур, ріпаку, багаторічних трав, в сади, в жилі і складські приміщення. За сприятливих погодних умов і достатньої кормової бази гризуни будуть прогресувати і можуть створити надзвичайну загрозу посівам сільськогосподарських культур. Вирішальним в попередженні пошкоджень є вчасне і в короткий термін ( до утворення снігового покриву) проведення винищувальних заходів.
 
Для боротьби з мишовидними гризунами застосовують за наявності 3 – 5 жилих колоній на гектар дозволені в Україні біологічні препарати та родентициди.
 
Біопрепарати (діюча речовина - бактерії Ісаченко) – бактероденцид зерновий, родента БІО викликають у мишей мишиний тиф. Бактерії мишиного тифу не є небезпечними для людини і свійських тварин, проте при потраплянні в шлунок людини вони можуть викликати розлад шлунку і підвищити температуру. Норма використання – 2 – 2,5 гр. на нору або 2,5 кг на гектар.
 
Родентициди з діючою речовиною: бродіфакум - антимиша 2 – 3 пакети на нору, бродітоп 10 – 20 г на нору, варат – 5 – 10 гр. на нору, крисолов – 3 – 4 кг/га, вітара – 15г зернової суміші на нору, смерть щурам – 1 пакет (10г) на нору; д.р. бромадіолон –бродісан - 3 г на нору, раттідіон 5 – 10г на нору, рат кіллер супер, принада – 5 – 10 кг/га; д. р. фосфід цинку – приготування отруєних принад лише у спеціалізованих ліцензованих підприємствах - фосфіт, стутокс, стрілець, роденфос; щурин; д.р. дифенацин– ратиндан 5 – 8% у принаді; д.р.флокумафен – шторм 0,005% воскові брикети ( 0,7 – 1,5 кг/ га) згідно методики застосування розкладають в нори з наступним притоптуванням. Розміщують принади через 2 – 15 м залежно від чисельності гризунів.
 
Під час проведення захисних міроприємств від мишовидних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.
 
 
 
В.о. начальник державної інспекції захисту рослин        В.В.Харькова
 
Зас. нач.- начальник відділу прогнозування                   І.В.Іщенко
 
55 – 27 - 89
 
 
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 611 | Додав: admin