Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Травень » 21 » Українське виробництво пестицидів – запорука урожаю
11:52
Українське виробництво пестицидів – запорука урожаю
Важливою проблемою аграрного сектору країни є збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Причому, актуальною є не тільки необхідність зростання її урожайності, але й якості. Сучасним напрямком підвищення урожайності і якості сільськогосподарських культур є впровадження у виробництво високих енергозберігаючих технологій, які включають в себе як покращення стану рослини, так і захист її від шкідливих організмів.

Погодні умови осінньо-зимового періоду 2011 р. були несприятливими для сівби озимих культур, а дефіцит вологи восени не дозволив озимій пшениці і ріпаку сформувати добре кореневу систему, що в подальшому ускладнило перезимівлю рослин. За відновлення весняної вегетації велика кількість опадів в деяких зонах сприяла сильному росту вегетативної маси, що може значно погіршити фітосанітарний стан посівів і зниження врожайності. Підвищення урожайності та якості продукції можливе за рахунок стимулювання, як кореневої системи так і покращення розвитку самої рослини.

Головна державна інспекція захисту рослин Мінагрополітики України разом з спеціалістами Інституту захисту рослин НААНУ рекомендує застосовувати системи захисту рослин, в основі яких є використання пестицидів та ріст регулюючих препаратів українського виробництва.

Розроблені технології вирощування сільськогосподарських культур, в основі яких є використання пестицидів та рістрегулюючих препаратів українського виробництва, які гарантують зменшення витрат на вирощування та зниження собівартості готової продукції, що важливо для економії коштів у господарствах.

Вітчизняне виробництво препаратів охоплює такі напрями:

– рістрегулюючі препарати ( Гроус-1, Гроус-2);

– протруйник (Стиракс-Зоря, Дезар-Зоря);

– інсектицид (Альфа-Зоря).

– гербіциди ( Віктор-Зоря, ДС-Зоря, Клотрел-Зоря).

– фунгіциди (Тібур-Зоря, Дезар-Зоря).

Рістрегулюючі препарати такі як Гроус-1, Гроус-2, їх багатофункціональність та комплексна дія дозволяють виконувати одночасно декілька функцій – підвищення польової схожості насіння залежно від культури та потенціалу сорту (гібриду); захист сходів від інфекції; компенсація дефіциту мікроелементів; підвищення стійкості зернових культур до шкідників і хвороб, стійкості рослин до несприятливих чинників зовнішнього середовища, холодостійкості і посухостійкості.

Препарат Гроус-1 підвищує стійкості зернових культур до шкідників та хвороб, компенсує дефіцит мікроелементів, знижує недобір урожаю зернових культур на 12-16 ц/га, підвищує стійкості рослин до несприятливих чинників зовнішнього середовища, підвищує холодостійкість і посухостійкість рослин, продукція не містить залишкових токсичних речовин.

Препарат Гроус-2 швидко проникає в клітину рослин і забезпечує повний доступ поживних речовин, що містяться в препараті. Потрапивши до клітини, вони вступають у фізіологічні процеси, що відбуваються в ній, підвищуючи тим самим активність ферментів, активізуючи процеси дихання, синтез білків і вуглеводів, активізують процеси формування площі листкового апарату, збільшуючи продуктивність фотосинтезу та має підвищену кріо-, фунгіпротекторну та адаптогенну дію. Наявність фосфору позитивно впливає на регулювання водного режиму рослинних клітин, прискорює розвиток рослин, покращує якість продукції. Найбільша ефективність фосфатів у порівнянні з іншими елементами живлення помітна в посушливий період.

Насиченість агроценозів збудниками хвороб несе загрозу значних втрат урожаю та погіршення його якості. Важливе значення в боротьбі з шкідливими організмами сільськогосподарських культур має знезаражування насіння методом протруєння. Це обов'язковий профілактичний прийом, так як збудники хвороб завжди містяться на поверхні або в середині насіння, іноді як домішки в насіннєвому матеріалі. Обробка насіння зернових колосових, гороху вітчизняними препаратами Стиракс-Зоря, Дезар-Зоря забезпечує захист від комплексу збудників хвороб (сажкові хвороби, кореневі гнилі, пліснява насіння, гельмінтоспоріоз, септоріоз, борошниста роса, та ін.) стимулюючи проростання насіння та забезпечуючи покращене формування стебла і здоровий розвиток кореня, стійкість рослин до несприятливих природних факторів.

Враховуючи великий запас інфекції в насінні, рослинних рештках та ґрунті, за сприятливих грунтово-кліматичних умов в період вегетації для недопущення значного прояву хвороб, посіви сільськогосподарських культур оздоровлюють шляхом обприскування їх фунгіцидами. На українському ринку із препаратів вітчизняного виробництва існує 2 фунгіциди, діючі речовини яких тебуконазол (Тібур-Зоря – контактно-системної дії) та карбендазим (Дезар-Зоря – системної дії). Застосовуючи їх на зернових колосових культурах, а Тібур-Зоря і на ріпаку, можливий захист від широкого спектру збудників грибкових хвороб: на пшениці – борошнистої роси, іржі, септоріозу листя та колосу; ячмені – сітчастої плямистості, борошнистої роси, іржі, ін. плямистостей листя; вівса – борошнистої роси, іржі, червоно-бурої плямистості; ріпаку – альтернаріозу, циліндроспоріозу. Поряд з цим Тібур-Зоря проявляє рістрегулюючі властивості - знижує висоту стебла, уповільнює ріст вегетативної маси та сприяє інтенсивному розвитку кореневої системи на ріпаку восени.

Для контролю широкого спектру шкідників у посівах пшениці, ячменю, гороху, цукрових буряків, ріпаку, багаторічних трав, а також на яблунях та у лісових насадженнях використовують контактно-шлунковий інсектицид діюча речовина якого альфа–циперметрин (Альфа-Зоря). Даний препарат є цілком безпечний для бджіл, при дотриманні регламентів застосування засобів захисту рослин, а завдяки своїм фізико-хімічним властивостям і низьким нормам внесення препарат практично не мігрує за профілем ґрунту і не потрапляє до ґрунтових вод; на окремих культурах (пшениця, ячмінь, багаторічні трави та лісові насадження) допускається його використання авіаційним методом. На зернових-колосових культурах та землях несільськогосподарського використання можливе застосування інсектициду діюча речовина якого хлорпірифос + циперметрин (СкороБей-Зоря).

Боротьбі з бур'янами слід приділяти дуже велику увагу. За даними Інституту захисту рослин НААНУ, на слабких та зріджених посівах кількість бур'янів може досягати 140-160 шт./м2. Ряд препаратів українського виробника здатні контролювати небажану рослинність у посівах зернових культур, кукурудзи та цукрових буряків зокрема гербіциди, діючі речовини яких дикамба (Віктор-Зоря), який контролює однорічні та багаторічні дводольні бур'яни, та 2,4-диметиламінна сіль (ДС-Зоря) – по сходовий гербіцид системної дії для знищення широколистих бур'янів. Для контролю однорічних дводольних і багаторічних бур'янів використовують гербіцид з діючою речовиною клопіралід (Клотрел-Зоря), для однорічних та багаторічних злакових – хізалофоп (АнтіГрасс-Зоря), для однорічних та багаторічних злакових та деяких дводольних – нікосульфурон (Мілано-Зоря).

В.о.начальника Державної інспекції
захисту рослин Черкаської області                                                                      В.В.Харькова

Заступник начальника – начальник
відділу прогнозування та фітосанітарної
діагностики                                                                                                              І.В.Іщенко
 
 
Категорія: Новини | Переглядів: 813 | Додав: admin