Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Травень » 22 » УВАГА! ПОПЕРЕДЖЕННЯ!
09:22
УВАГА! ПОПЕРЕДЖЕННЯ!
На території Чорнобаївського району відмічено сильний літ І покоління лучного метелика (10-50 метеликів на 10 кроків). За сприятливих умов літ може тривати до кінця червня. В минулому році вогнища підвищеної чисельності шкідника було виявлено на території Лукашівської, Богодухівської, Лихолітської сільських рад. В сусідніх областях гусеницями шкідника ІІ-го покоління були знищені посіви багаторічних трав, цукрових буряків, кукурудзи, соняшнику на значних площах.

Також, відмічено масовий літ яйцекладку та початок відродження гусениць підгризаючих та листогризучих совок, яблуневої та сливової плодожерок.

Захисні заходи при льоті метеликів: розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами, випуск яйцеїда трихограми 50- 100 тис самиць на га.

Виплодження гусениць 1-го покоління лучного метелика ймовірне з середини ІІІ декади травня, а гусениць совок з 20 травня. Тому, необхідно посилити спостереження за ходом розвитку шкідників. За появи гусениць совок рекомендується застосовувати інсектициди: Арриво 1,5 мл на 10л води на сотку, Блискавка 1,5 мл на 5 л води, Аперкот 1,5 г на 10 л води та інші.

Культури на зелений корм і сіно з великою кількістю яйцекладок та гусениць молодших віків, де застосування інсектицидів не допустиме, краще скосити на сінаж або силос, а стерню відразу ж обробити інсектицидами.

Хімічні засоби захисту рослин через високу токсичність дуже небезпечні й використання їх вимагає дотримання правил техніки безпеки для збереження здоров'я людей і навколишнього середовища. Тому захист рослин від шкідливих організмів потребує нової стратегії. Основою таких систем є максимальне використання ентомофагів, біологічних препаратів та біологічно активних речовин. Визначальну роль в агробіоценозах відіграє трихограма, яку розселяють на початку та в період масового відкладання яєць метеликами. Від гусениць 1-2-го віку лучного метелика, совок, інших лускокрилих рекомендується бітоксибацелін, лепідоцид, від колорадського жука бітоксібацелін, актофіт та інші. Трихограма та біопрепарати є в наявності в Чорнобаївський біолабораторії.

 
Начальник держінспекції захисту рослин
Чорнобаївського району                                                    З.В.Пінчук
 
 
Категорія: Поради до часу | Переглядів: 910 | Додав: admin