Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Травень » 30 » Прогноз фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур на території Черкаської області в червні 2012 року
11:58
Прогноз фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур на території Черкаської області в червні 2012 року
В посівах озимих та ярих колосових культур, під час колосіння, цвітіння рослин та наливання зерна розвиватимуться, поширюватимуться та шкодитимуть комахи, спеціалізовані до цих культур: п`явиці, злакові мухи, злакові попелиці, клопи, хлібні жуки та пшеничний трипс.

За температури повітря 29 – 30 0 С і вологості повітря 35 – 50% повсюди відмічатиметься збільшення чисельності й шкідливості сисних шкідників, зокрема злакових попелиць та пшеничного трипса, якими на кінець травня було заселено 39 – 85 % посівів зернових колосових культур. В І декаді червня з`являться личинки пшеничного трипса, які живитимуться спочатку колосковими лусочками, а потім зерном. У пошкоджених рослин скручується колос, що призводить до утворення пустих колосків (білоколосості) або щуплозерності. Кількість цих комах зростатиме і надалі, що може призвести до зниження маси зерна. Поріг шкодочинності для пшеничного трипса - 50 – 100 екз на 100 помахів сачка або 8 – 10 особин на стебло, злакової попелиці - у фазу колосіння – 8 – 10 особин на стебло, у фазу формування зерна – 10 – 20 особин на стебло.

Хлібні п`явиці ( червоногруда, синя) зосереджені в крайових смугах посівів озимих та ярих зернових культур. В І декаді червня проходитиме масове відродження личинок, які завдаватимуть значної шкоди за посушливої погоди. Поріг шкодочинності - 1-2 личинки на стебло або 15% пошкодженої поверхні.

Продовжуватимуть завдавати шкоду посівам злакові мухи (шведка, гессенська), чорний хлібний пильщик. Личинки злакових мух живляться тканиною центрального листка та зачатком колоса (ЕПШ - 40-50 екз на 100 помахів сачком). Личинки хлібного пильщика прогризають міжвузля і живляться тканинами стінок стебел, підгризені стебла ламаються і тому посіви мають вигляд, ніби вони витолочені худобою або побиті градом. Поріг шкодочинності хлібного пильщика – 40-50 особин на 100 помахів сачком у фазу цвітіння – наливання зерна, 30 личинок на кв.м. у фазу молочної стиглості.

На початку червня продовжуватиметься відродження і вихід на колос личинок клопа шкідливої черепашки, які пошкоджуватимуть зерно під час фаз формування - молочної стиглості, і в подальшому до часу збирання. При перевищенні порогу шкодочинності 2 і більше личинок клопа на кв.м. у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів 4-6, в насіннєвому ячмені – 8-10 личинок на кв.м. та пошкодженні ними зерна в колосі погіршуються технологічні, хлібопекарські та смакові якості.

У червні місяці ( в період цвітіння та формування зерна колосових культур ) тривати вихід з грунту та живлення в колосках імаго хлібної жужелиці та хлібних жуків (кузькі, красуна, хрестоносця). Шкідливість жуків небезпечна тим, що пошкодження ними зав`язі та вмісту зерна хлібних злаків, призводить до зниження їх врожайності (ЕПШ для хлібних жуків 3 – 4 особини на кв.м.)

Для збереження зерна і його хлібопекарських, технологічних і посівних якостей зерна проти клопа шкідливої черепашки, пшеничного трипса, злакових попелиць за перевищення ними порогу шкодочинності необхідно провести захисні заходи одним із рекомендованих інсектицидів: актарою, в.г. 0,1 – 0,14 кг/га, акцентом, к.е 1,5 л/га, арриво, к.е. 0,2 л/га, альфагардом, к.е. 0,15 л/га, біммером, к.е. -1-1,5 л/га, Бі – 58 новим, к.е. 1,5 л/га, блискавкою, к.е. 0,1 – 0,15 л/га, данадимом стабільним, к.е. 1-1,5 л/га, діазолом, в.е. 1,5 – 1,8 л/га, енжіо, к.с. 0,18 л/га, карате зеоном, мк.с. 0,15 га, карателем, к.е. 0,15 – 0,2 л/га, піринексом, к.е. 1-1,2 л/га, піринексом супер, к.е. 0,4-1 л/га, протеусом, о.д. 0,5 – 0,75 л/га, сумі – альфа, к.е. 0,2 л/га, фуфаноном, к.е. 1,2 л/га, ф`юрі, в.е. 0,1 л/га, мастаком, к.е. 0,1- 0,15 л/га, циперкілом, к.е. 0,2 л/га, фа трином, к.е. 0,1-0,15 л/га, оперкотом, з.п. 0,15 кг/га. Проти хлібних жуків ефективні препарати: актара, к.с. 0,15 л/га, антижук профі, з.п. 0,05 кг/га, карате зеон, к.с. 0,2 л/га, каратель мк.е. 0,2 л/га, протеус, о.д. 0,75 л/га, оперкот, з.п. 0,2 кг/га, нурел Д, к.е. 1 л/га, фустран 1,5 л/га, ф`юрі, в.е. 0,07 л/га та їх аналоги.

Опади різної інтенсивності, які пройшли на території області та помірні температури повітря сприяли розвитку хвороб (борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, альтернаріозу, гельмінтоспоріозу та інших плямистостей).

При підвищеній вологості повітря, що сприяє швидкому наростанню захворювання листкової поверхні та колоса (поріг шкодочинності у фазу колосіння зернових для борошнистої роси – при ураженні рослин понад 1% в умовах високої вологості – 95 – 100% і середньодобової температури повітря, іржі при ураженні рослин понад 1% в умовах високої вологості – 95 - 100%, тривалих і частих росах, дощовій погоді та температурі повітря для бурої і стеблової іржі – 18 – 25 0 С, жовтої іржі – 11 – 130 С, карликової іржі ячменю – 15 – 18 0 С, септоріозу – при ураженні рослин понад 5%, частих дощах із вітрами, високій вологості повітря і температури 20 – 25 0 С., гельмінтоспоріозні плямистості - при ураженні рослин понад 1%, підвищеній вологості повітря – 95-97% і температури понад 15 0 С) проводять обприскування зернових культур у фази колосіння – цвітіння (`VIII - ІХ етапи органогенезу) одним із фунгіцидів: альто супер, к.е. 0,4-0,5 л/га, амістаром екстра, 0,5-10,75 л/га, абакусом, мк.е. 0,25—1,75 л/га, бампером супер, к.е. 0,8-12 л/га, заміром, в.е. – 0,75-1,5 л/га, імпактом, к.с. 0,5 л/га та аналогами, фолікуром,к.е. 1 л/га, рексом дуо, к.е. 0,6 л/га, фальконом, к.е. 0,6 л/га, фортецею, к.е. 1 л/га, ті рексом, к.е. 0,5 л/га.

На колосових культурах у фазу колосіння можна застосовувати проти хвороб біологічні препарати Планриз БТ, в.с. 1 – 3 л/га, Агат 25 – К,т.п. -30 г/га.

При потребі обробітки проти шкідників і хвороб можна сумістити.

Особливу увагу слід звернути на насіннєві посіви зернових культур. Захисні заходи проводять на початку заселення культур шкідниками або початку ураження хворобами.

У горосі повсюди розвиватимуться і заселятимуть посіви: горохова попелиця, гороховий зерноїд, бульбочкові довгоносики, трипси, гороховий комарик. За жаркої погоди (не нижче 210 ) проходитиме активний літ акацієвої вогнівки і горохової плодожерки. Під час утворення бобів та відкладання яєць гороховою плодожеркою рекомендується випускати жовту та буру трихограми у співвідношенні 1:10.

Посіви гороху обробляються інсектицидами в період бутонізації – початку цвітіння в разі наявності та перевищення ЕПШ на 10 помахів сачком 2 – 3 горохового зерноїда, 250 особин попелиці, 2 особин трипсів на квітку, 25 – 30 яєць на кв.м. горохової плодожерки та акацієвої вогнівки: актарою, в.г. 0,1 кг/га, Бі – 58 новим, к.е. 0,5 – 1 л/га, золоном, к.е. 1,4 л/га (крім зеленого горошку), а також дозволеними для застосування в посівах на зелений горошок – мастаком, к.е. 0,15 – 0,25 л/га, ф`юрі, в.е. 0,07 – 0,1 л/га.

За високої вологості повітря і температури 18 – 250 в загущених посівах гороху рослини хворітимуть на аскохітоз, пероноспороз, сіру гниль, борошнисту росу. На таких посівах проводять захисні заходи фунгіцидами – рексом Т, к.с. 0,5 -1 л/га, фундазолом, з.п. – 1 лга.

Посіви сої скрізь заселятимуться і пошкоджуватимуться бульбочковими довгоносиками, люцерновим клопом, попелицями, гусеницями листогризучих совок. За умов підвищеної вологості, частих опадів, температури 18 – 260 С на рослинах розвиватиметься пероноспороз, септоріоз, аскохітоз. Посіви сої за чисельності шкідників: бульбочкових довгоносиків -10 – 15 жуків на кв.м., 2-5 люцернового довгоносика на рослину, 250 – 300 попелиць на 10 помахів сачка обприскують одним із інсектицидів: – драгун, к.е. – 2,5 л/га, золон, к.е. 2,5 – 3 л/га; брейк,м.е. – 0,07 – 0,1 л/га.

Шкідники та хвороби технічних культур

В посівах цукрових буряків за сухої жаркої погоди на полях, де знизилась ефективність токсикації можлива шкідлива дія довгоносиків (звичайного бурякового та сірого бурякового), листкової попелиці, мінуючої мухи, щитоносок. Вогнищами ймовірна шкідливість підгризаючих та листогризучих совок, лучного метелика.

Знищують яйця і личинок звичайного бурякового довгоносика, пластинчатовусих, коваликів в посівах цукрових буряків - розпушування міжрядь відповідно до технології. За потреби проводять захисні обробки крайових смуг чи всього поля (ЕПШ попелиці - 10% заселених рослин, мінуючи мухи - 30% заселених рослин по 3 – 5 личинок у кожній) актелліком, Бі – 58 новим, фуфаноном, дурсбаном тощо. За співвідношення ентомофаг: попелиця 1:30 або ураження 30% особин попелиці хворобами обробки інсектицидами недоцільні.

В другій половині червня за температури повітря вище + 20оС і відносної вологості повітря понад 70%, періодичних дощів, існує ймовірність раннього розвитку хвороб.

Посіви буряку оздоровлюють за появи ознак пероноспорозу, церкоспорозу на 3 – 5% рослин, за ураження борошнистою росою, фомозом, іржею 5 – 10% рослин.

Оздоровлюють посіви буряків за появи ознак пероноспорозу через обприскування акробатом, емінетом; за появи окремих плям церкоспорозу на 3 – 5% рослин – дерозалом; за ураження еризифозом – 5 – 10% рослин ефективні альто супер, фундазол, рекс дуо і інші. За наростання хвороб – повторно (бажано іншим фунгіцидом) через 12 – 15, після обробки фундазолом через 20 – 25 днів.

Рослинам соняшника на початку червня продовжуватимуть шкодити сірий довгоносик, піщаний мідяк, в осередках кравчик. Тепла з періодичними опадами погода сприятиме розвитку геліхрізової попелиці, цикадок та розвитку і розповсюдженню хвороб: пероноспорозу, фомозу, білої й сірої гнилей. Ймовірний осередковий розвиток фомопсису й іржі.

Обприскування посівів соняшника проводять у разі заселення клопами і геліхризової попелицею понад 20% рослин за чисельності 40 – 50 екз. на кожній, за відсутності ентомофагів , до цвітіння культури одним із препаратів :фуфаноном, к.е. – 0,6 л/ га; децисом ф –Люкс, к.е. 0,3 л/га, енжіо, к.с. 0,18 л/га

За умов очікування епіфітотії гнилей, фомозу, пероноспорозу, фомопсису на рослинах соняшнику використовують один із фунгіцидів: композит SC, к.е., абсолют, к.с. – 2л/га; тайтлом, таносом – 0,4 – 0,6 кг/ га; проти фомопсису, пероноспорозу – колфуго супер, в.с. 2л/га, дерозалом, к.с. 1,5 л/га, ефатолом, з.п. 2кг/га. За потреби проводять через два тижні повторні обробітки.

Шкідники і хвороби овочевих та плодових культур

Картоплю, томати, баклажани буде продовжувати заселяти і пошкоджувати колорадський жук і його личинки.

На капусті скрізь розвиватиметься і шкодитиме комплекс комах: блішки, совки, міль, білани, попелиці.

Відбуватиметься розвиток хвороб картоплі і томатів (макроспоріоз, фітофтороз), огірків (бактеріоз, пероноспороз), цибулі (пероноспороз). Інтенсивність розвитку та поширення хвороб зростатиме за умов теплої вологої погоди червня.

У плодових насадженнях в першій декаді червня продовжуватимуть відроджуватимуться гусениці яблуневої плодожерки. Личинки яблуневого і грушевого плодових пильщиків пошкоджуватимуть плоди, виїдаючи насіннєву камеру. Закінчивши живлення вони заглиблюватимуться в грунт, де і зимуватимуть. Тепла і посушлива погода сприятиме зростанню чисельності і шкідливості сисних комах: кліщів, попелиць, медяниць, щитівок, несправжніх щитівок.

Прохолодна погода за значних опадів сприятиме масовому прояву кісточкових насадженнях коккомікозу, клястероспоріозу, кучерявості листків персика, у зерняткових насадженнях поширюватиметься парша, борошниста роса, плодова гниль.

Багатоїдні шкідники

Лучний метелик. В червні продовжуватиметься літ та яйцекладка метеликів І покоління. З 28 травня почалося відродження гусениць. За появи гусениць на культурах (ЕПШ на рослинах пшениці, кукурудзи, соняшника, на травах – 5-10 гусениць на кв.м.; сої , цукрових буряках – 4-5 гусениць на кв.м.) рекомендується застосовувати інсектициди. На озимій пшениці: золон, к.е. -1,5-2 л/га, в насінниках багаторічних трав : актеллік, к.е. 1-1,5 л/га, діазинон, к.е., діазол, в.е., - 2 л/га, золон, к.е. – 1,4 – 2,8 л/га (насінники люцерни) і 3 л/га (конюшини); на плантаціях цукрових буряків – альтекс, к.е. 0,1 – 0,25 л/га, штефесин, к.е. 0,25 – 0,5 л/га, дурсбан, к.е. 1,5 – 2л/га, золон, к.е. – 3-3,5 л/га, сумітіон, к.е. 0,6 – 1 л/га (столові буряки); соняшника – штефесин, к.е. – 0,25 л/га.

В червні проходитиме літ та яйцекладка стеблового кукурудзяного метелика у посівах кукурудзи, соняшника, проса, сорго, конопель. Інтенсивність льоту та відкладання яєць зростатиме за умов помірної вологої погоди ( температура 18 – 300С і вологості більше 70%). З метою обмеження шкідливості гусениць шкідника необхідно запланувати випуск вогнівочної форми трихограми не менше 150 тис. особин на га на початку і вдруге – в період масового відкладання яєць.

В посівах зернових, просапних та овочевих культур виплоджуватимуться гусениці підгризаючих та листогризучих совок ( бавовникова, капустяна, с-чорне, совка-гама, городня, люцернова). За утворення осередків надпорогової чисельності гусениць (ЕПШ у посівах буряків – 1 – 2, кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур – 3-8, озимої пшениці 2-3 екз. на кв. м.) застосовують карате зеон, мк.с. 0,3 л/га, діазинон к.е. 1-1,5 л/га, маршал, к.е. 0,8 – 1,2 л/га, дібазол, в.е. 1-1,5 л/га, борей, с.к. 0,14 л/га та інші за регламентом існуючих технологій. Найефективніші суміші фосфорорганічних і пиретроїдних інсектицидів у половинних нормах з додаванням 3-4 кг/га сечовини. Обробітки краще проводити у вечірні години, коли гусінь харчується рослинами, в період виплодження гусениць та появи гусениць другого віку, коли вони живляться відкрито і найбільш уразливі.

Для обмеження чисельності гусениць совок у посадках картоплі, томатів ефективні гормональні препарати: дімілін, з.п. 0,08 – 0,12 кг/га, матч, к.е. 0,4 л/га.

 
Зас. начальника, начальник відділу
прогнозування та фітосанітарної діагностики                                                 І.В.Іщенко

тел.55 – 27 - 89

Використана література:
1. Головдержзахист Прогноз фітосанітарного стану агроценозів України.. Київ, 2012
2. ДІЗР Черкаської області. Прогноз фітосанітарного стану агроценозів та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, хвороб та бур`янів на території Черкаської області, Черкаси, 2012
Категорія: Прогнози | Переглядів: 780 | Додав: admin