Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Січень » 31 » Сигналізаційне повідомлення № 1 станом на 31 січня 2013 року
17:35
Сигналізаційне повідомлення № 1 станом на 31 січня 2013 року
Тимчасові відлиги, намерзання на стінах зерносховищ та негерметичність складських приміщень можуть призвести до підвищення вологості зерна, що знаходиться на зберіганні. Намокання в свою чергу дасть поштовх для ростових процесів та підвищення температури в даному середовищі. Саме такі умови сприятливі для розвитку і розмноження шкідників запасу.

Найпоширеніші та найнебезпечніші із шкідників зерна та зернової продукції в області: комірний довгоносик, малий борошняний хрущак, гороховий та квасолевий зерноїди, млинова вогнівка, зернова міль, борошняний кліщ .

Відомо, що за оптимальних умов розвитку (t 20-28 º С , вологість 14-16%) потомство одного комірного довгоносика з'їдає 1 кілограм зерна, а однієї млинової вогнівки – 17,5 кілограма борошна за рік.

Прогризене й пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що, проростаючи, псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини.

Комірні шкідники здатні істотно знизити кондиційні показники насіннєвого матеріалу. Пошкоджене насіння пшениці і кукурудзи може втратити 27 – 75 % і більше схожості.

Зерносховища обстежують двічі в рік – у травні, коли шкідники після зимового періоду підвищують активність розмноження і шкідливість, і в липні – перед завантаженням зерна нового врожаю. Зерно і зернопродукти, які зберігаються протягом тривалого періоду, слід обстежувати регулярно.

Для недопущення зараженості зерна шкідниками і продуктами їх життєдіяльності проводиться фумігація, дезінсекція, аерозольна обробка.

Фумігація: обробляють завантажені зерном і порожні ємкості при умові якісної герметичності. Застосовують препарати на основі д.р. фосфід алюмінію: алфос, табл. -9г/т (3 табл.), фуміфос, табл. – 9 г/т, фостоксин, . – 2 -6 табл /т, селфос, ПГ табл. – 6 – 9 г/т, д.р. фосфід магнію: дегеш Плейтс – 1 – 3 плити на 15 тонн, або 1 – 3 стрічки на 300 т, магтоксин, табл. – 2 – 6 табл, або 10-30 пеллет на 1 т. Ці роботи повинні проводити підрозділи, які пройшли спеціальну підготовку та мають допуски до роботи з пестицидами та агрохімікатами.

Дезінсекцію не завантажених сховищ, складів вологим способом проводять препаратами : д.р. піриміфос – метил: актеллік 500ЕС, 50% к.е. – 0,5 мл/кв.м.; д.р.циперметрин: ципервіт-агро к.е. – 0,8 – 1,6 г/кв.м. за норми витрати рідини 0,2 л /кв. м. з послідуючим провітрюванням приміщення протягом доби. Для знезараження прискладської території норми витрати препаратів і робочої рідини збільшують вдвічі.

Зерно знезаражують застосовуючи: д.р. піриміфос – метил: актеллік 500 ЕС з нормою витрати 16 мл/т, експозиція : при температурі 21- 250С – 5 діб, 16-200С – 6 діб, 11-150С-7 діб, 5-100С – 10 діб. Дегазація – мінімально 10 діб. У зерні, що використовується для дитячого та дієтичного харчування наявність залишків недопустима.

Аерозольна обробка: обробляють незавантажені складські приміщення препаратом д.р. піриміфос – метил: актеллік, к.е. – 0,04 мл/кв.м. Для роботи застосовують аерозольні генератори холодного та гарячого туману.
 
 
Начальник фітосанітарної інспекції
Черкаської області
 
Ю.П. Загорулько
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 569 | Додав: admin