Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Січень » 31 » Інструкція по знезараженню зерна, продуктів його переробки та зернового складу від шкідників запасів
17:40
Інструкція по знезараженню зерна, продуктів його переробки та зернового складу від шкідників запасів
1.Ця інструкція визначає порядок організації та проведення фітосанітарних заходів зернового складу та є обов'язковою для виконання зернозберберігаючими та зернопереробними підприємствами всіх форм власності, суб'єктами господарювання, які займаються обробкою та фумігацією (знезараженням) зернових складів та сільськогосподарської продукції.

2.Роботи по профілактичній та знезаражувальній обробці та фумігації виконуються виключно суб'єктами господарювання, що мають відповідні державні ліцензії на виконання зазначених робіт.

3.Обробка та фумігація об'єктів знезараження виконується згідно договорів, укладених між адміністрацією зернового складу та суб'єктами господарювання, які виконують знезараження. Обробці та фумігації передує спільне обстеження об'єктів знезараження представниками замовника робіт та виконавця робіт на предмет готовності даного об'єкту до виконання знезаражувальних робіт, дані якого заносяться до акту обстеження (1-Ф, додаток до Інструкції) та Журналу обстеження та знезараження зернового складу, прошнурованого, пронумерованого та завіреного печаткою замовника (3-Ф). Одночасно ВТЛ зернового складу забов`язана надати інформацію про фітосанітарний стан складу ( видовий склад шкідників).

4.Керівник зернового складу повинен забезпечити:

а) видання наказу, в якому встановлюються строки і порядок проведення знезараження, перелік осіб відповідальних за підготовку і супровід всіх етапів знезараження в рамках їх повноважень та обов`язків;

б) своєчасну та доброякісну підготовку зерносховища (механічне очищення, герметизація)

в) дотримання заходів безпеки згідно Державних санітарних правил і норм, затверджених Міністерством охорони здоров'я (ДСП 8.8.1.2.001-98);

г) готовність до обробки об'єкту знезараження і прискладських територій.

5. Суворо забороняється застосування без відповідних дозволів (ліцензії, посвідчень, допусків) фумігантів на основі фосфіду алюмінію ( що виділяють фосфін - РНЗ) (Постанова КМУ від 20.06.95 №440 «Про затвердження порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі продуктів біотехнології та інших біологічних агентів.»)

6. Роботи по знезараженню виконуються препаратами, зареєстрованими на території України та дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні з дотриманням цієї та інших інструкцій стосовно проведення зазначених заходів.

7.Під час експозиції повинні виконуватися умови:

а) забороняється доступ людей до складу, завантаження та відвантаження зерна, зернопродукції та ін.

б) забороняється самовільно визначати строк експозиції. Час екcпозиції визначає виконавець робіт з занесенням запису в Журнал обстеження та знезараження зернового складу (3-Ф).

8. Дегазація об' єктів проводиться шляхом активного та пасивного провітрювання в строки, визначені виконавцем робіт. Обсяги виконаних робіт, результати повторного обстеження після дегазації заносяться в Журнал обстеження та знезараження (форма 3-Ф).

9. Після закінчення дегазації складається Акт про проведення знезараження (форма 2-Ф), який підписують уповноважені представники зернового складу та виконавця робіт та скріпляють печаткою виконавця.

10. Після дегазації виконавцем робіт визначається рівень концентрації фосфористого водню (РНЗ) в приміщенні складу .Допуск людей в склад дозволяється через 7 діб після провітрювання за умови, що рівень РНЗ не перевищує ГДК (гранично допустимих концентрацій).

11 .Реалізація зерна та іншої продукції після знезараження дозволяється через 20 діб за умови, що рівень фосфористого водню (РНЗ) не перевищує МДР ( максимально допустимого рівня).

Категорія: Методичні матеріали | Переглядів: 1470 | Додав: admin