Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 18 » Сигналізаційне повідомлення № 2 станом на 18 лютого 2013 року
17:27
Сигналізаційне повідомлення № 2 станом на 18 лютого 2013 року
В листопаді – грудні 2012 року мишовидними гризунами було заселено 41,8% обстежених площ озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав. Популяція гризунів восени відзначалася високими показниками життєздатності. Захисні заходи проти гризунів восени та відлиги у грудні і січні місяці (затоплення нір) обмежили частково їх щільність. Погодні умови в лютому місяці (підвищена температура повітря, відсутність крижаної кірки) та наявної кормової бази сприяли в ІІ декаді осередковому початку розселення і розмноження молодих особин гризунів в посівах озимих культур та багаторічних трав.

Для попередження пошкоджень за наявності 3-5 і більше колоній гризунів на гектарі слід удаватися до використання дозволених в Україні біологічних препаратів та родентицидів.

Біопрепарати (діюча речовина - бактерії Ісаченко) – бактероденцид зерновий, бактеронцид, сипуча маса – від 1 до 4 кг/га - викликають у мишей мишиний тиф.

Родентициди з діючою речовиною: бродіфакум - антимиша 2 – 3 пакети на нору, крисолов – 3 – 4 кг/га, смерть щурам – 1 пакет (10г) на нору; д. р. фосфід цинку – приготування отруєних принад лише у спеціалізованих ліцензованих підприємствах - фосвіт, стрілець, роденфос; щурин; ; д.р.флокумафен – шторм 0,005% воскові брикети ( 0,7 – 1,5 кг/ га) згідно методики застосування розкладають в нори з наступним притоптуванням. Розміщують принади через 2 – 15 м залежно від чисельності гризунів.

На оброблених площах ставлять таблички з написом «Обережно! Отрута!», які необхідно залишати на оброблених полях на термін не менше 15 діб з дати проведення дератизаційних заходів.

Не допускається застосування отруєних принад біля тваринницьких та птахівничих об'єктів в радіусі 500 метрів, у місцях концентрації диких тварин та птахів (лісосмуги, береги водоймищ та річок, а також землі, що до них прилягають в радіусі 200 метрів).

Під час проведення захисних міроприємств від мишовидних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Начальник фітосанітарної
інспекції Черкаської області
Ю.П. Загорулько
 
Начальник управління
методологічного прогнозування,
біологічного захисту та роботи з пестицидами
І.В. Іщенко
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 547 | Додав: admin