Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 29 » Сигналізаційне повідомлення № 12 станом на 29 квітня 2013 року
16:05
Сигналізаційне повідомлення № 12 станом на 29 квітня 2013 року
Проходить інтенсивне заселення насаджень плодових культур оленкою волохатою (Epicometes hirta Poda). Пошкодження починається з фази "рожевого бутона" і триває впродовж цвітіння дерев. Пізніше цей шкідник активно заселяє і пошкоджує плантації суниці, декоративні рослини, виноград.

На присадибних ділянках, в колективних, фермерських садах можна струшувати жуків оленки волохатої з квітучих дерев на поліетиленову плівку та знищувати. Перед струшуванням дерева потрібно обприскувати холодною водою, щоб жуки не злітали. Проти шкідника можна встановлювати пастки – яскраві блакитні коритця чи миски з холодною водою. За даними інспекторів станом на 26 квітня за добу на блакитне коритце відловалось від 97 до 160 жуків.

Ефективний у боротьбі проти шкідника інсектицид Каліпсо 480 SC,к.с. (0,25 л/га). Завдяки особливому механізму дії, препарат можна використовувати в різні фази вегетації рослин , в т.ч під час цвітіння багаторічних насаджень, він є цілком безпечним для корисних комах.

Також, саме в період цвітіння плодових насаджень (за рекомендацією Уманського національного університету садівництва) для попередження ураження листової поверхні паршею застосовують препарати Терсел, в.г.(2,5 кг/га) або Флінт 50 WG, в.г. (0,15 кг/га).

В фазу "цвітіння" проти збудників парші і борошнистої роси ефективний фунгіцид Натіво, 75 в.г. (0,35 кг/га) або суміш препаратів Скор 250 ЕС, к.е. (0,2 л/га) + Топаз 100 EC, к.е. (0,35 л/га).

Під час цвітіння кісточкових відбувається ураження збудником моніліозу. Запобігає поширенню збудника обробіток безпечним проти корисних комах препаратом Сігнум, в.г. (І - обробіток в середині цвітіння , другий – через 10 днів з нормою витрати 1,25 кг/га).

Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 
Нач. фітосанітарної інспекції
Черкаської області
 
В.Г.Жовнір
 
 
 
Нач. управління методологічного
прогнозування, біологічного захисту та
роботи з пестицидами
 
 
І.В.Іщенко
 
 
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 491 | Додав: admin