Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Червень » 25 » Фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур на території Черкаської області станом на 25.06.2013 року
15:29
Фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур на території Черкаської області станом на 25.06.2013 року
Упродовж другої декади червня на Черкащині переважала спекотна погода з дефіцитом опадів. Лише в середині декади спостерігались нерівномірні грозові дощі, подекуди у супроводі граду та шквалів. Середня декадна температура повітря, в порівнянні з І декадою, підвищилась на 3-4 0 С, температура повітря вдень до 29 – 32 0 . Середня декадна відносна вологість повітря становила від 58 до 66%, що скрізь значно менше від норми (норма 70%). За рахунок утримання підвищеного фону температур та високого теплозабезпечення, розвиток усіх сільськогосподарських культур продовжується зі значним випередженням середніх багаторічних строків.

Фенологія сільськогосподарських культур

Озима пшениця, ячмінь , жито – воскова – повна стиглість

Озимий ріпак – дозрівання стручків – повна стиглість

Цукровий буряк – змикання рядків – ріст кореня,

Багаторічні трави – відростання після укосу

Соняшник – утворення суцвіть

Ярі зернові – молочно – воскова стиглість

Кукурудза – 9-15 листків - початок викидання волотей

Соя – бутонізація - початок цвітіння

Горох – формування бобів

Картопля – цвітіння

Гречка – гілкування

Сади – зерняткові – ріст плодів

Кісточкові – достигання плодів.

Капуста - листова розетка (пізні)

Цибуля – ріст цибулини

Шкідники та хвороби зернових та зернобобових культур

Посіви зернових колосових культур заселяються хлібними жуками. Осередково в Смілянському, Шполянському районах край поля нараховувалось на одному кв. м. від 43 до 86 екз. хлібного жука – кузьки. На площах за перевищення порогу шкодочинності проведено захисні заходи. На більшості площ чисельність шкідника край поля становить від 0,3 до 3 екз на кв.м, в середині поля чисельність нижча і становить 0,2 – 0,5 екз на кв.м. Слід відзначити, що в поточному році спостерігалося значне збільшення хлібного жука – кузьки, порівняно з багаторічними даними.

В кінці ІІ декади червня відмічено закінчення лялькування хлібної жужелиці і початок виходу на поверхню відроджених жуків. В Шполянському районі жужелицю виявлено за чисельності 0,1 екз на кв.м.

Продовжують дохарчовуватися личинки клопа – шкідливої черепашки . Чисельність шкідника залишається не високою від 0,1 – 0,5 екз на кв.м Личинки переважно 4-5 віку. Шкідником заселено до 15 % обстежених площ 4-10 % рослин. Ранній вихід клопів з місць зимівлі та тепла суха погода сприяють перетворенню личинок на дорослих клопів. Так, 19 червня в Жашківському районі відмічали появу молодих клопів.

Пшеничний трипс – продовження відродження личинок - на колос від 3 до8 екз. Заселено до 46 % обстежених площ, до 10 % рослин за чисельності шкідника 3-8 екз на рослину.

Злаковою попелицею заселено до 38% посівів озимої пшениці, 46% ярого ячменю, відповідно 15,4% і 7% рослин з чисельністю 4 -9 особин на рослину. Рослини заселені переважно по краю поля.

До 36% посівів ярого ячменю, 4 % рослин заселені злаковими п`явицями , на заселену рослину в середньому 2,5 личинки.

Погодні умови (дощі різної інтенсивності, роси) другої декади червня сприяли розвитку хвороб. У Смілянському та Тальнівському районах на колосі виявлено борошнисту росу за ураження від 2 до 20% колосків, в Смілянському районі 0,2 % колосків уражено фузаріозом. Альтернаріоз колоса проявився на 2- 4% колосків в Городищенського, Смілянського районів. Білоколосість відмічена на 1,5 - 3% рослин Звенигородського району. Скрізь на 45 % посівів , 3 - 12% рослин озимої пшениці виявлено септоріоз колоса. На 8% рослин, 3% колосків посівів озимого ячменю Городищенського району (площа 35 га) виявлено оливкове пліснявіння. Хвороби на колосі проявились за слабого ступені розвитку.

На стеблі і листках рослин зернових культур проявились: борошниста роса, септоріоз, гільмінтоспоріоз, бура листкова іржа.

Борошниста роса виявлена на 49% обстежених площ озимих колосових, уражено в середньому 15% рослин, максимально 50% рослин.

Септоріозом листя уражено 46,5% обстежених площ посівів озимої пшениці, 13,6% рослин, осередково до 70% рослин.

Бура листкова іржа охопила 54% обстежених площ озимої пшениці, 30% площ озимого ячменю, 45% площ ярого ячменю, відповідно - 6,5 , 15, 4,5 % рослин.

Гельмінтоспоріозна плямистість виявлена на 32,7% площ ярого ячменю, уражено в середньому 7,9% рослин, осередково 25% рослин.

На 30% обстежених площ кукурудзи за заселення 5% рослин виявлено попелицю.

Посіви гороху заселені гороховим трипсом -10% обстеженої площ, рослин 5 %, на заселену рослину 2-5 личинок трипса, гороховою попелицею - 97% площі, 13% рослин, гороховою галицею - 32% площі, 1% рослин, личинки горохової совки виявлені на 67% обстеженої площі, заселено 2% рослин, в середньому по 0,2 гусениці на рослину.

З хвороб на рослинах гороху виявлено кореневі гнилі (Смілянський район) за ураження до 3% рослин та аскохітоз на 2-8% рослин.

Посіви сої осередково пошкоджувалися акацієвою вогнівкою на 40 % посівів, 11% рослин , павутинним кліщем на 8% площ, 3% рослин. Повсюди посіви заселені трав`яними клопами, до 15% рослин уражені пероноспорозом

Шкідники і хвороби технічних культур

Набуває поширення бурякова листкова попелиця. Шкідника виявлено на 35% площ, 6% рослин, на заселеній рослині 5 - 8 попелиць. Чисельність шкідника надалі зростатиме.

Розвиток бурякової мінуючої мухи переважним чином проходить на дикоростучих бур`янах родини лободових та складноцвітних. Шкідника виявлено на 4% обстежених площ за пошкодження 1% рослин.

Розпочалось заселення посівів цукрового буряка буряковою мінуючою міллю Фітофага виявлено край поля на 2% рослин дослідного поля Смілянського району.

В Шполянському районі набула поширення в посівах цукрового буряку (площа 30 га ) бурякова блішка.

Рослини соняшнику заселяються геліхризової попелицею. Нею заселено 14 % посівів, 6 % рослин, по краю поля до 15% рослин. Чисельність шкідника зростатиме.

З хвороб на рослинах соняшнику виявлено осередково фомоз (7% посіву, 4 - 7% рослин) в Уманському та Звенигородському районах, пероноспороз (30% посіву, 8 -9% рослин) в Городищенському районі.

До 20 % посівів озимого ріпаку в Катеринопільському та Христинівському районах заселені капустяною галицею, пошкодивши до 14 % рослин.

Шкідники і хвороби овочевих та плодових культур.

На картоплі продовжується виплодження личинок І покоління колорадського жука, на заселену рослину нараховується в середньому 12-16 личинок.

На капусті завдає шкоди капустяна попелиця, яка виявлена на 40% посівів капусти, заселивши до 23 % рослин, капустяна міль на 5% площ, 40% рослин. Повсюди набули поширення хрестоцвіті блішки, пошкодивши до 60% рослин. Завдають шкоди за щільності 1-2 екз на кв.м. гусениці капустяної совки. Продовжується слабкий літ метеликів капустяної молі та масове відродження гусениць і шкідливість на капусті (до 40% рослин заселено). На капусті проходить літ, яйцекладка та відродження гусениць капустяного та ріпакового біланів, заселено до 1% рослин по 1 – 2 гусениці.

Продовжує шкодити рослинам цибулі цибулева муха. Нею пошкоджено до 5% рослин, за чисельності 1 -2 личинки на заселену рослину.

На посівах огірків поширюється баштанна попелиця, заселивши 10% обстежених в приватному секторі площ, 2 % рослин. На присадибних ділянках посіви моркви пошкоджують гусениці підгризаючих совок (від 0,5 до 5 на кв.м.)

У яблуневому саду інституту помології ім. Л.П.Симиренка відловлюється на феромонну пастку за 3 доби до 6 метеликів яблуневої плодожерки. Гусеницями І покоління пошкоджено до 26 % плодів. Проходить лялькування. Зеленою яблуневою попелицею заселені 16 % дерев, 4-8% пагонів та листків, в середньому по 9-14 особин на 100 листків.

До 15% дерев вишні заселені попелицею із середньою чисельністю 3 колонії на 100 листків. Дерева сливи заселені попелицею - 35% насаджень, 40 % дерев. На 29% дерев груші виявлені кліщі, на 55% дерев медяниці.

Дощі, роси та оптимальна температура повітря сприяють широкому розповсюдженню хвороб плодових та овочевих культур. Паршею уражено до 32 % , філостиктозом до 46 %, борошнистою росою до 12% дерев яблуні. На деревах груші філостиктоз уразив до 20% дерев.

Моніліоз уразив до 63% дерев абрикос, до 18% слив, до 24% вишні, клястероспоріоз до 50% абрикос, 12% слив та вишні. На персику виявлено на 18% дерев курчавість листків персика.

На овочевих – пероноспороз цибулі – 12% рослин, до 5% площ. В ІІ декаді виявлено ураження рослин картоплі (листки) в Чорнобаївському районі фітофторозом (10% площ, до 5% рослин) на столових буряках початок проявлення ознак церкоспорозу (Смілянський, Чорнобаївський райони).

Багатоїдні шкідники

Продовжується слабий літ та яйцекладка І покоління лучного метелика. На 10 кроків злітає 1-5 метелики. Також продовжується живлення гусениць, щільність яких не перевищує допустимого рівня, відхід на лялькування. Лучний метелик на території області виявлено у районах на посівах цукрових буряків, кукурудзи, сої, соняшнику, багаторічних травах в Городищенському, Жашківському, Смілянському, Черкаському, Чорнобаївському, Шполянському районах. Захисні заходи осередково проводили у Городищенському та Черкаському районах на посівів кукурудзи та сої.

Чисельність І покоління лучного метелика незначна, але ймовірно ІІ покоління буде більш чисельнішим.

Американський білий метелик – продовжується відродження та пошкодження дерев у лісосмугах. Спостерігається збільшення (до 5% дерев) заселення плодових дерев (яблунь, шовковиці, вишні) приватного сектора – по 1-3 гнізда на дерево.

Триває літ листогризучих совок (бавовникової, капустяної) , на коритце з мелясою відловлюється за 3 доби 2-3 метелики. Проходить відродження та шкодочинність гусениць підгризаючих совок. Так, чисельність гусениць на посівах кукурудзи цукрової 0,4 екз на кв.м. На присадибних ділянках моркви та цибулі осередково від 0,5 до 5 екз на кв.м. Віковий склад: І віку – 5%, ІІ – 17%, ІІІ – 40%, ІV – 33%. V – 5%.

Повсюди з середини ІІ декади червня розпочався літ стеблового кукурудзяного метелика . Перші яйцекладки виявлено 16 червня в Тальнівському районі. Масовий літ і яйцекладка шкідника проходитиме в ІІІ декади червня – на початку липня.

 
Начальник фітосанітарної
інспекції Черкаської області
 
В.Г. Жовнір
 
 
 
Нач. управління методологічного
прогнозування, біологічного захисту
та роботи з пестицидами
 
 
І.В.Іщенко

 

 

Категорія: Інформаційні повідомлення | Переглядів: 748 | Додав: admin