Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Липень » 26 » Сигналізаційне повідомлення № 36 станом на 26.07.2013 року
14:58
Сигналізаційне повідомлення № 36 станом на 26.07.2013 року

За даними працівників фітосанітарної інспекції області на посівах кукурудзи відмічається досить високий відсоток пошкоджень качанів культури. Шкодять гусениці різних віків лугового метелика та листогризучих совок (переважно бавовникова та совка-гамма). Пошкодження нараховується у 5-15% рослин кукурудзи (осередково до 40-45%), та 2-10% качанів (в осередках до 20-25%).

В результаті обстежень при відкритті обгорток качана виявляється перегризена волоть, що засихає, та ушкодження зерен верхівкової частини. За видовим скдадом переважає гусінь лугового метелика (до 70-80% випадків пошкоджень).

Найбільшої шкоди качанам будуть завдавати лускокрилі шкідники у серпні-вересні, наслідками їх пошкоджень будуть не лише зниження урожайності, а й зараження зерна грибковими хворобами, зокрема фузаріозом та пліснявілими грибами. Початок цих процесів вже спостерігається, цьому сприяє дощова прохолодна погода.

Проти вище вказаних шкідників препарати, зареєстровані як проти лучного метелика, так і проти листогризучих совок не матимуть високої дії, оскільки гусінь захована глибоко під щільними обгортками, шкідник знаходиться в різновікових стадіях, рослини кукурудзи досить потужні, щоб якісно провести обприскування.

За високої заселеності на особливо цінних та насінницьких посівах можливе проведення обробітків за допомогою авіації та висококліренсних оприскувачів форсунками високого тиску дозволеними для застосування препаратами, які мають фумігаційну та винищувальну дію, або ж їх сумішами в повних дозах (суміші різних груп діючих речовин – фосфорорганіка+перитроїд, імідаклоприд+перитроїд) - Борей, КС (імідаклоприд, 150г/л+лямбда-цигалотрин, 50г/л) - 0,14 л/га, Кораген 20, КС (хлорантраніліпрол, 200 г/л) - 0,15 л/га, які зареєстровано на кукурудзі проти стеблового метелика.

Оскільки проходить подальша яйцекладка бавовникової совки, залишається актуальним питання випуску трихограми совочної форми на посіви кукурудзи.

 

Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, за відсутності висхідних потоків повітря. Для поведення авіаобробітків слід оформити дозволи у СЕС, договори, взяти копії дозвільних документів на авіатранспорт, копії допуска та посвідчення на роботи з пестицидами, поставити до відома фітосанітарну інспекцію. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів сільських і селищних рад та пасічників.

Вихід людей на оброблені пестицидами площі для обстежень дозволяється через 4-5 днів.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 655 | Додав: admin