Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Липень » 26 » Сигналізаційне повідомлення № 37 станом на 26.07.2013 року
15:10
Сигналізаційне повідомлення № 37 станом на 26.07.2013 року

Понижені нічні температури, різкі перепади протягом доби, ранкові роси та періодичні дощі сприяють поширенню та розвитку різноманітних хвороб на всіх сільськогосподарських культурах.

Повсюди на посівах цукрових буряків реєстрюється розвиток церкоспорозу, борошнистої роси, вірусної жовтухи. Осередково протягом ІІ декади липня на старих листках виявлена зональна плямистість – фомоз.

При обстеженні посівів кукурудзи відмічається початок розвитку пухирчастої та летючої сажки. Надалі прогнозується зростання шкодочинності хвороб на кукурудзі. Фузаріоз та пліснява проявляється на качанах, пошкоджених листогризучими совками та лучним метеликом.

Посіви сої уражуються септоріозом, аскохітозом, пероноспорозом.

Рослини соняшника осердково уражені збудником однодомного гриба – іржі,

 пероноспорозом, фомозом, септоріозом. В осередках поодиноко на кошиках проявляються сіра та біла гнилі, остання виявляється також у стебловій формі.

У посівах томатів приватного сектору масового поширення набуває інфекція фітофторозу та верхівкової гнилі. На сортах картоплі раннього строку достигання, спостерігається відмирання листків нижнього та середнього ярусів уражених альтернаріозом та фітофторозом, після випадання дощів відбувається перезараження бульб картоплі. В осередках рослини картоплі уражені вірусною мозаїкою. На баштанних культурах та огірках прогресує борошниста роса та фузаріозне в`янення.

Куруючись економічною доцільністю, слід проводити профілактичні та лікувальні фунгіцидні обробітки дозволеними до використання препаратами, при повторних оприскуваннях чергувати діючі речовини.

 

Обробітки проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, за відсутності висхідних потоків повітря. Для поведення авіаобробітків слід оформити дозволи у СЕС, договори, взяти копії дозвільних документів на авіатранспорт, копії допуска та посвідчення на роботи з пестицидами, поставити до відома фітосанітарну інспекцію. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів сільських і селищних рад та пасічників.

Вихід людей на оброблені пестицидами площі для обстежень дозволяється через 4-5 днів.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 
Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 569 | Додав: admin