Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Квітень » 9 » Небажані гості.
16:23
Небажані гості.

Останнім часом  садівникам та городникам дошкуляють маленькі дикі тваринки -  кроти, які мають чудовий слух і нюх. Ознаками вторгнення кротів стають їх нори з високими пагорбами (кротовини). Прокладаючи довгі ходи на полях і присадибних ділянках  в пошуках їжі  кроти руйнують грядки, доріжки, газони, клумби, можуть серйозно пошкодити кореневу систему рослин.  Норами кротів користуються польові миші, землерийки, що з’їдають нерідко цілі грядки моркви, картоплі, залишаючи саме бадилля.

Свої ходи, кріт прокладає у землі відразу на кількох рівнях, від 3-х см до двох метрів завглибшки. Так, за ніч він може прокласти до 50 метрів такого проходу. А саме гніздо крота розташоване, зазвичай, у доволі захищеному місці, наприклад, у кореневій системі дерева, під пнями, камінням, спорудами, і — неблизько: на глибині до двох метрів.

Звичайно, присутність на грядках кротів — небажана. Проте, і вбивати цих тварин у жодному разі не можна. Адже кріт приносить городині більше користі, аніж шкоди. Живляться вони  личинками хруща, довгоносика, коваликів, гусеницями совки, слимаками, капустянками. Кріт може з'їсти і  мишу, ящірку, жабу,  якщо вони малорухливі. За  добу  кріт з'їдає  близько 50—60 г корму. Годується кріт кілька разів за добу, оскільки їжа перетравлюється в його організмі за 4—5 годин. Голодним кріт може залишатися не більше 12—24 годин, після чого вмирає. Прориваючи ходи  кожен кріт виносить на поверхню центнери землі, збагаченої кальцієм, магнієм та іншими елементами живлення рослин. Глинистий грунт, “проораний” кротами, краще зволожується і дихає, у ньому не затримується вода: надлишок вологи переходить ходами у нижчі грунтові горизонти.

Тож, кротів  на  заселених ними ділянках треба не винищувати, а відлякувати.  Пропонуємо вам декілька методів:

Найефективнішим на сьогоднішній день є використання  спеціальних приладів-генераторів звуку, які  створюють шум на рівні ультразвуку. Кроти  чують шум, а людське вухо не сприймає.

Відлякує кротів  аромат корінців і листків дуже красивої і незвичної по виду рослини рябчика імператорського і  бобових рослин.

 Якщо на ділянці відсутні плодові дерева і чагарники, то можна його періодично глибоке переорювати .

 Можна застосувати старий, добре випробуваний метод - спробувати затопити кротові нори водою. Використовують не менше 100 літрів. Не варто забувати, що чим більше ходів в землі, тим складніше буде їх затопити.

 Ефективний, але дуже трудомісткий спосіб: укопати по всьому периметру садової ділянки металеві листи або шифер. Якщо глибина складе не менше 70 см, то кроти, найімовірніше, не зможуть проникнути на ділянку.

Також городники  радять повстромлювати  в землю скляні або пластикові пляшки — під кутом 45 градусів, горлечком догори. Потік повітря, потрапляючи в пляшку, створюватиме специфічний неприємний для тварин звук, і вони оминатимуть ваші грядки. Хорошими засобами є також вітряки або шумові відлякування, зроблені з великої консервної банки, прив’язаної до тички. А ще можна навколо грядок закопати ганчірки,  змочені гасом чи дьогтем, а самі ходи — задимлювати ялівцем за допомогою димаря, яким користуються пасічники.

 До роздрібного продажу населенню пропонують препарат Кротомет, якій по 10 – 14 г закладають в нори в якості репеленту (засіб для відлякування).

Знищують кротів  і природні вороги  коти, лисиці, куниці, ласки, хижі птахи (совки, канюки).

 

Державна фітосанітарна інспекція Черкаської області - І.В.Іщенко.

 

Категорія: Поради до часу | Переглядів: 581 | Додав: admin