Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Травень » 13 » КОЛОРАДСЬКИЙ ЖУК
14:17
КОЛОРАДСЬКИЙ ЖУК

         Мабуть немає потреби пояснювати, якої шкоди картоплі завдає колорадський жук. Личинка його настільки ненажерлива, що за добу може з’їсти набагато більше зелені, ніж сама важить.

  Чим же обробляти картоплю проти колорадського жука і коли?. Жук що виходить на поверхню не настільки ненажерливий щоб завдати відчутної шкоди картоплі. Він живиться але мало.

         Обприскувати город треба тоді, коли почнуть масово відроджуватись личинки і будуть вони в стадії 1-2, максимум - 3 віку.

 Для обробітк в приватному секторі  застосовують:  акінак, антіжук , антіжук  гідро,актара,  антиколорад,бомбардир аква, бульбощит, жукомор,еней, інгавір,варант, дантоп , енжіо , зеніт,   каліпсо, коннект,канонір,  когінор , командор,  конфідор екстра, конфідор, кораген,   моспілан, марш, нупрід та інші.

Обробітки  хімічними препаратами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

         Неможливо не згадати про хвороби картоплі. Тому, що від колорадського жука всі обробляють посіви, а за хвороби забувають. А на картоплі багато збудників хвороб: це фітофтороз, макроспоріоз,  звичайна парша,  суха гниль, кільцева гниль, мокра бактеріальна гниль та інші.

         Найбільш поширена і небезпечна хвороба картоплі це фітофтороз. Уражує всі органи рослини (листя, стебла, бульби). При сприятливих умовах протягом кількох діб бадилля може перетворюватися на чорну масу. Джерело інфекції – уражені бульби та рослинні рештки.

         Засоби боротьби такі: садити картоплю здоровими бульбами, підбирати відносно стійкі до хвороб сорти. Збалансоване удобрення зменшує ураження картоплі хворобами. Не можна вносити свіжий гній, який сприяє розвитку парші.

Найефективніший метод – є хімічний. За вегетацію картоплю обробляють 3-4 рази від хвороб, застосовують фунгіциди: купроксат,ридоміл голд,татту,квадріс , пенкоцеб,чарівник  та інші .

         Якщо строки обробітку проти колорадського жука і фітофторозу збігаються, а це буває в період на початку цвітіння, тоді картоплю обробляти сумішшю інсектицидів і фунгіцидів. Не забудьте елементарного – обробляти картоплю тільки ввечері, ближче до заходу сонця, або вранці, і ні в якому разі в спекотну погоду вдень.

         Препаратів для захисту рослин на сьогоднішній день багато. Вибирайте самі.  Практично всі рекомендовані проти колорадського жука ефективні. Лише слід застосовувати вчасно і якісно проводити обробітки.

         Не забувайте, що при роботі з отрутохімікатами необхідно дотримуватися правил техніки безпеки та особистої санітарії.

                                                                      

 

ПІДГОТОВЛЕНО: Провідний спеціаліст  державної фітосанітарної інспекції Литвиненко Л.П.

 

 

Категорія: Поради до часу | Переглядів: 652 | Додав: admin