Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Травень » 14 » Сигналізаційне повідомлення № 16 станом на 13 травня 2014 року
14:16
Сигналізаційне повідомлення № 16 станом на 13 травня 2014 року

На території області відмічено   початок  льоту  метеликів  І покоління  лучного метелика.  За сприятливих умов  літ може тривати до  кінця червня. В  минулому році вогнища  підвищеної чисельності шкідника  було виявлено на території області у Городищенському,  Золотоніському, Канівському,  Кам`янському,  Смілянському, Чигиринському, Черкаському, Чорнобаївському, Шполянському районах. За  даними науковців Інституту захисту рослин( С.О. Трибель, О.О. Стригун,  журнал - Карантин і захист рослин   №3 2014 р.) цикл спалаху цього фітофага розпочався на сході території України в 2011 році та набуває поступового  розширення охопленої території, ще не набув свого піку, вірогідність якого слід очікувати в 2015 – 2016 рр. Загроза, яка очікується від цього шкідника в 2014 році, надзвичайно велика.

Тому, необхідно посилити увагу щодо спостереження за динамікою розвитку лучного метелика, що дасть змогу уникнути «неочікуваного» знищення   гусеницями  посівів сільськогосподарських культур

Захисні заходи  при льоті метеликів: розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами, випуск  яйцеїда трихограми (вогнівочна форма) -  50- 100 тис самиць на гектар (одна самиця ентомофага на 10 яєць фітофага).

 

 

Начальник фітосанітарної інспекції

Черкаської області                                                                                 В.Г. Жовнір.

 

Начальник управління методологічного

прогнозування , біологічного захисту та

 роботи з пестицидами                                                                           І.В.Іщенко

Категорія: Сигналізаційні повідомлення | Переглядів: 410 | Додав: admin