Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Жовтень » 22 » Россільгоспнагляд ввів заборону на вантажі з України та транзит через її територію усіх видів підкарантинної рослинної продукції
08:25
Россільгоспнагляд ввів заборону на вантажі з України та транзит через її територію усіх видів підкарантинної рослинної продукції

21 жовтня 2014 року були проведені телефонні перемовини між Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України (далі – Держветфітослужба) та Федеральною службою з ветеринарного та фітосанітарного нагляду Російської Федерації  (далі – Россільгоспнагляд). Переговори відбувались між заступником директора Департаменту фітосанітарної безпеки Держветфітослужби – начальника управління карантину рослин Челомбітка А.Ф. та заступником Керівника Россільгоспнагляду Сауріним О.І.

Російська сторона повідомила про факти порушення фітосанітарних вимог країни-імпортера про які було зазначено 15 та 16 жовтня цього  року на офіційному сайті Россільгоспнагляду. У зв’язку з чим, Саурін О.І. приймає рішення про введення з 22 жовтня тимчасової заборони на вантажі з України та транзит через її територію усіх видів підкарантинної рослинної продукції.

В свою чергу, Челомбітко А.Ф. повідомив, що станом на 21 жовтня від Россільгоспнагляду не надходило жодного офіційного звернення та повідомлення про невідповідність вантажів фітосанітарним вимогам Російської Федерації. Разом з тим, до Держветфітослужби надійшов лист  від Міністерства закордонних справ України про те, що станом на 17 жовтня до МЗС України офіційний лист Россільгоспнагляду з порушеного питання не надходив.

Потрібно зауважити, що співпраця між Україною і Російською Федерацією у сфері фітосанітарії здійснюється в рамках членства обох країн у регіональній організації з карантину та захисту рослин - Європейської та Середземноморської організації з карантину та захисту рослин та Міжнародній конвенції із захисту рослин.

Українською стороною було зазначено, що при виникненні проблемних питань, пов'язаних з виявленням серйозних випадків невідповідності імпортованого вантажу встановленим фітосанітарним вимогам, включаючи виявлення певних регульованих шкідливих організмів, сторони обмінюються нотифікаційними повідомленнями відповідно до положень Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 13 “Нотифікації”. 

Цим стандартом передбачено інформування про серйозні випадки невідповідності імпортованих вантажів фітосанітарним вимогам, в тому числі тих, що відносяться до документації, або повідомлення про відповідну екстрену дію, яка проводиться у разі виявлення в імпортованому вантажі організму, що становить потенційну фітосанітарну загрозу. Імпортуюча договірна сторона повинна повідомити договірну сторону-експортера в якомога стислий термін щодо серйозних випадків невідповідності імпортованих вантажів. Форма нотифікаційного повідомлення передбачає надання інформації щодо причини затримання,  опису товару, відправника та отримувача вантажу, інформацію про товаросупровідні документи, які  дають змогу ідентифікувати вантаж та вчасно вжити заходи. Таким чином, нотифікація повинна визначити характер невідповідності, щоб експортуюча договірна сторона могла це вивчити і внести необхідні корективи.

З цього приводу слід зазначити, що українська сторона не отримувала жодного нотифікаційного повідомлення з причин виявлення карантинних для РФ організмів – східної плодожерки та західного квіткового трипсу  та порушення інших фітосанітарних вимог, які були висвітлені на офіційному сайті Россільгоспнагляду. Що не дає можливості одразу відреагувати щодо можливих  порушень фітосанітарних вимог країни – імпортера.

Крім цього, за домовленостями попередніх переговорів, які були проведені  03 липня цього року з представниками Россільгоспнагляду було визначено контакти для оперативного обміну інформацією та реагування, в тому числі і надання нотифікацій.

Держветфітослужбою зазначено про намір до конструктивного діалогу та співпраці з Россільгоспнаглядом з дотриманням міжнародних стандартів та законодавства обох країн. У зв’язку з чим,  Челомбітко А.Ф. запропонував російській стороні переглянути рішення щодо введення можливої тимчасової заборони та надати українській стороні нотифікації по кожному окремому випадку  можливого порушення фітосанітарних вимог Російської Федерації для встановлення фактів цих порушень.

В свою чергу, Россільгоспнагляд категорично зазначив про введення заборони на вантажі з України та транзит через її територію усіх видів підкарантинної рослинної продукції.

 

Матеріал з сайту: http://www.vet.gov.ua/ 

 

Категорія: Новини | Переглядів: 533 | Додав: admin