Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 10 » Можливі шляхи розвитку ситуації в сфері захисту рослин в Жашківському районі весною 2015 року
09:04
Можливі шляхи розвитку ситуації в сфері захисту рослин в Жашківському районі весною 2015 року

Знецінення гривні в кілька раз сильно вплине на можливість більшості сільськогосподарських підприємств забезпечити захист посівів сільськогосподарських культур від шкідливих організмів .

Виробник зараз  розмірковує , а чи є сенс сіяти  високо затратні культури, наприклад цукровий буряк, в нинішніх умовах? Більшість господарств ще не визначилась з можливим посівом цієї культури в нашому районі. Гадаю будуть  суттєво скорочені посіви цукрового буряка, в зв’язку з кількаразовим підвищенням цін на пестициди, пальне, насіння , добрива  та інші матеріально технічні ресурси .

В такій ситуації виробники будуть збільшувати в структурі посівів  менш затратні культури . Думаю збільшаться посівні площі під кукурудзою, соєю, соняшником .

Спілкування з агрономами та керівниками господарств підтверджують прогноз значного зменшення використання пестицидів (на 30-50 %) від  об’ємів минулого року. Це в свою черку призведе до зниження урожайності, і ромір цього зниження буде залежати від  конкретних умов вегетації 2015 року.

 

Як на мою думку  можливо зекономити на захисті ?

 

  • Якісне протруєння насіння забезпечує надійний захист в початковий період росту і розвитку рослин. На цьому економити нерозумно. Скоріш навпаки – потрібно використати найефективніші протруйники з двома- трьома діючими речовинами і бажано з інсектицидною добавкою. Захист рослини від хвороб і шкідників на початку росту, шляхом  яісного протруєння, дасть можливість зекономити на оприскуваннях .
  • В захисті зернових культур від хвороб, особливо на озимій пшениці, якщо раніше робили три обробітки: два – на початку кущення та виходу в трубку  для захисту листового апарату  і один в фазу наливу зерна для захисту колоса. Тепер, напевне, кількість обробітків буде зменшено з двох – трьох  до двох або і однієї з верхньою нормою використання препарату.
  • На соняшнику  є можливість поборотися з бурянами шляхом двох-трьох разового  обробітку середніми боронами, до та після сходів. Потрібно рахувати вартість витрат (пальне зросло в ціні теж)  на боронуваня  і вартість обробки пестицидами. Думаю перший варіант буде дешевшим. Проте, якщо після соняшника планується посіяти озиму пшеницю,  то потрібно все таки застосувати хоч би грамініциди, щоб  зменшити забур’яненість злаковими бурянами, для кращої підготовки грунту під озиму пшеницю.
  • Пестициди повинні застосовуватись тільки після детального моніторингу ситуації на полі, з врахуванням економічного порогу шкодочинності та прогнозу розвитку ситуації в агробіоценозах, враховуючи погодні умови та наявність корисної ентомофауни.

 

 

              Провідний фахівець                                    Маціпура М.М.

 

 

 

Категорія: Поради до часу | Переглядів: 478 | Додав: admin