Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Березень » 19 » Стан посівів озимих культур та догляд за ними. Поради науковця.
11:37
Стан посівів озимих культур та догляд за ними. Поради науковця.

Відбір монолітів 20 січня та 10 лютого і водне відрощення рослин пшениці та озимого ячменю, показали, що рослини озимої пшениці та ячменю добре відростали. Загибелі не відзначено. Тобто рослини знаходяться в задовільному стані. Глибина промерзання грунту в межах 30-40 см.

 З чого починати весняний догляд за посівами озимих культур?

  На початку відновлення вегетації необхідно: обстежити кожне поле на предмет визначення густоти рослин, фази розвитку та стану органогенезу, відсоток  загибелі; врахувати погодні умови, наявність добрив, найкраща дія добрив, коли за зиму випадає опадів 200 мм, а в нас їх випало біля 70 мм, що менше багаторічної норми. Звідси і судіть про ефективність внесення добрив.

  Найкраща ефективність добрив при ранньому відновленні вегетації озимих культур на третьому етапі органогенезу так, як до часу виходу в трубку - 25-34 дні, рослини встигають розкущитись за рахунок цього і зростає їх продуктивність, що мало місце в умовах весни 2014 року.

   Якщо проаналізувати стан посівів з точки зору етапів органогенезу, то рослини перебувають на більшості площ на другому та третьому етапі органогенезу.

  Другий етап співпадає з розгортанням четвертого листка, початку кущення. Цей етап рослини проходять восени та навесні.

  Третій етап настає з початком відновлення вегетації весною. Цей

період триває в основному 20-34 дні. Чим більше сегментів колосу

утвориться, тим більше може утворитися колосків у колосі. Тому оптимальне

забезпечення рослин елементами живлення, особливо ранньовесняне підживлення азотними добривами, дасть можливість отримати в середньому 15-17 колосків у колосі за рахунок заповнення верхньої і нижньої частини колосу, які при нестачі поживних речовин залишаються нерозвинутими. Нестачу азотного живлення у ранньовесняному періоді не можна компенсувати внесенням азотних добрив на пізніх етапах органогенезу.

   Критичним періодом для озимих культур щодо забезпечення вологою та поживними речовинами є четвертий етап органогенезу, який проходить у фазу весняного кущення - початок виходу в трубку. В цей період проходить формування колосків у колосі, ріст вегетативної маси. Внесення азоту в дозі 30-40 кг д.р. у вигляді аміачної селітри розкидним способом, а краще дисковою сівалкою, що є важливим заходом, що збільшує озерненість колосу у 1,5-2 рази, особливо за помірної температури. Після цього етапу органогенезу збільшити колосків і зерен в колосі на інших етапах неможливо.

   На п`ятому етапі органогенезу (вихід в трубку) забезпеченість рослин поживними речовинами і вологою сприяє закладанню більшої кількості добре розвинутих квіток в колосках колосу. Якщо при переході до п`ятого етапу органогенезу підсилити живлення, то можна формувати кількість квіток в колоску і більшу озерненість колоска і колосу. Коли замість  звичайних 2-3 квіток буде утворюватись 4-5 квіток і в них утворяться зернівки, урожайність зростає у два рази. За несприятливих умов більш молоді квітки стають стерильними.

  При визначенні дози азоту у весняне підживлення враховують стан органогенезу після перезимівлі рослин, запаси азоту (N-NO3+NH4) в

шарі грунту 0-20 см та кущистість рослин на основі агробіологічного

дослідження.

  В умовах цього року доза азоту в перше підживлення на площах, де рослини мають коефіцієнт кущення 1-1,5 - 40-45 кг/га д. р. у вигляді аміачної селітри на площах, де коефіцієнт кущення 2,0-2,5 - доза азоту повинна становити в межах 40 кг д.р. на третьому етапі органогенезу. На цих же площах бажано провести друге підживлення на четвертому етапі органогенезу перед виходом рослин у трубку, це дасть можливість збільшити урожайність на 6-8ц/га. В  умовах посухи підживлення буде неефективним.

  Дозу азоту в підживлення вище 45 вносити не слід, так це буде економічно не вигідно. На посівах добре розвинутих з коефіцієнтом кущення 3,0-3,5 і вище - перше підживлення робити не слід через те, що рослини будуть продовжувати кущення, що приведе до значного розростання вегетативної маси і при нестачі вологи буде знижено урожайність на 4-6 ц/га. На таких посівах підживлення слід проводити на четвертому етапі органогенезу.

   Які добрива вносити в підживлення рано навесні?

  Краще вносити аміачну селітру, яка має в собі 50% нітратної і 50% амонійної форми азоту.

  Хорошим добривом в підживленні весною є сульфат амонію, який містить 21% азоту і 24% - сірки. З цього добрива азот не промивається в нижні шари грунту. Через те, що амонійна форма азоту (NH4) засвоюється грунтововбирним комплексом і при вступі в реакцію з азотними сполуками перетворюється в нітратну форму, яка буде засвоюватись рослинами.

  Для підживлення другий раз можна використовувати карбамід. Деякі господарства застосовують для підживлення на посівах КАС, яка містить в собі карбамід і аміачну селітру.

  Під час стеблування пшениці на шостому етапі органогенезу формується пилок у квітках, рослини в цей період дуже потребують вологи та азотно-фосфорних добрив. Навіть короткочасна посуха в цей період приводить до зменшення озерненості колоса та недобір урожаю. Добрива можна вносити, як розкидним способом, так і позакореневою, поєднуючи з обробкою фунгіцидами проти хвороб.

  На сьомому етапі органогенезу відбувається посилений ріст у довжину вегетативних і генеративних органів колосу.

   Восьмий етап (колосіння) в цей період завершується формуванням

колосу і квіток. Своєчасне позакореневе підживлення азотом у вигляді карбаміду забезпечує формування виповненого зерна з високим вмістом білка і клейковини.

  На дев'ятому етапі органогенезу (цвітіння) запилення, утворення зиготи

і початок формування ендосперму. Припиняється ріст вегетативної маси через відмирання нижніх листків.

   Десятий етап - ріст і формування зернини. Несприятливі умови в цей період впливають на довжину зернини.

   Одинадцятий етап органогенезу - інтенсивне накопичення в зерні пластичних речовин. В кінці наливу вологість зерна зменшується до 40%, вміст сухих речовин – до  60-70%, налив припиняється. В цей період важливо зберегти флаговий лист у верхній частині рослини від пошкодження хворобами і шкідниками та подовжити його життєдіяльність.

   Дванадцятий етап - повна стиглість. В цей період продовжується формування пластичних речовин. Треба своєчасно зібрати урожай, інакше при високій вологості зерна можливе «стікання». В першу чергу треба збирати високорослі і полеглі посіви, потім чисті та низькорослі посіви.

  Всі роботи проведені на озимому полі весною повинні бути спрямовані

на збереження рослин та формувати на час збирання на м2 шт. продуктивних стебел 550-600, довжину колоса - 7-8см, масу зерна з 1 колоса -  1,2-1,5г. і масу 1000 зерен - 42-45г. У минулому році при одержанні урожаю 6,0-6,5т/га ми мали такі показники: попередник – горох, соя. Обробіток грунту – поверхневий. Система удобрення з осені – N30P40K50. Підживлення рано навесні – N30 + N30 на 4 етапі органогенезу, Сорт – Золотоколоса.

На час збирання: Рослин на м2 /шт. – 350. Продуктивна кущистість -1,3.

Маса зерна з 1 колосу -1,3.

Маса 1000 зерен - 43.

  Гербіциди вносити не було потреби. Збирали на пряму Доном 1500. Таким чином, на фоні N30P40K50 + N30 + N30 забезпечили урожайність 6,0 т/га, умовно чистий прибуток становив 5350 грн/га, затрати - 4834 грн/га.

 

І. С. Шаповал, кандидат сільськогосподарських наук. Черкаської  сільськогосподарської дослідної станції ННЦ «Інститут землеробства НААН».

Категорія: Поради до часу | Переглядів: 673 | Додав: admin